Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gorostasna psina iz HPM-a seli se na Zagrebački velesajam

11.05.2022.

12:21

Autor: Radio Sljeme /I.Č.

Gorostasna psina

Gorostasna psina

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej / Hrvatski prirodoslovni muzej

Zbog rekonstrukcije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, njihov najveći eksponat, gorostasna psina duga oko 8 metara, seli se na sigurnu lokaciju u prostore Zagrebačkog velesajma.

Kako navode iz muzeja, preseljenje psine ulovljene u moru oko Kraljevice prije 88 godina ogroman je logistički pothvat.


- Nju nikako nismo mogli sami preseliti, trebalo je puno logistike oko toga i evo danas je došao taj dan. Sama koža je imala 800 kilograma, a jetra kada je izvađena iz goleme psine bila je teška 250 kilograma. To je vrsta koja je bezopasna, koja je neka atrakcija za ljude, hrani se zooplanktonima, sliči dosta na kita i često ga ljudi miješaju s kitom, ali da ponovimo, kit je sisavac, a ova golema psina spada u ribe - rekla je za naš radio ravnateljica Tatjana Vlahović.


Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba. Radovi su zahtjevni, ali na kraju ćemo konačno dobiti muzej po svjetskim standardima - pojasnila je ravnateljica.


- Zato što više nećemo imati samo između 600 i 800 četvornih metara prostora za izlaganje, nego je to 3600 četvornih metara, što ćemo napokon dobiti geološko - paleontološki postav, botanički postav, što ćemo dobiti natkriven atrij, multimedijalnu dvoranu, imat ćemo prostor za povremene izložbe, zatim naše certificirane laboratorije u kojima će posjetitelji moći vidjeti kako se obrađuje muzejska prirodoslovna građa, a i sami će se moći uključiti u rad, Tuškanac će biti uređen - naglasila je.


Kako se očekuje, radovi bi trebali završiti do kraja iduće godine, kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici