Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad dodijelio 800 tisuća kuna za programe u kulturi. Iduće godine povećavaju sredstva

24.11.2022.

14:33

Autor: Radio Sljeme

Dodjela sredstava programima u kulturi

Dodjela sredstava programima u kulturi

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Dodijeljeni su ugovori najboljima iz Javnog poziva za financiranje programa Kulture i umjetnosti u zajednici, koji Grad Zagreb provodi prvi put, a za što je osigurao 800 tisuća kuna. Od 205 prijavljenih programa, sredstva je dobilo njih 15. 

Među odabranim projektima je i onaj udruge Vestigium koja dovodi kulturne događaje u Brezovicu, kvart koji nema čak ni knjižnicu, ističe Irena Borovina iz udruge.


- Kroz ovih 6 mjeseci događat će se brojne radionice, predstavljanje umjetnika, a pokrenut ćemo i "malu slobodnu knjižnicu". To znači da će građani moći sami razmjenjivati knjige, budući da im ta usluga nije omogućena drugim kanalima. Ono što radimo već 10 godina, to planiramo nastaviti i u Brezovici. Pozvat ćemo građane da jedni drugima ponude svoje vještine i svoja znanja. Sigurni smo da se i u toj zajednici kriju umjetnici koji bi to rado podijelili sa lokalnom zajednicom - ispričala nam je Borovina. 


Upravo su programi poput ovoga koje nudi Vestigium bili uvjet za dodjelu sredstava, kaže pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić.


- Gledali smo kvalitetu samog programa i doprinos ciljevima programa, što podrazumijeva dovođenje kulture i umjetnosti u različite dijelove grada, odnosno sudjelovanje građana i organizacija civilnog društva, oživljavanje novih gradskih prostora i tome slično - pojasnila je resorna pročelnica. 


Veliki interes na ovaj natječaj iznenadio je i gradsku upravu. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec stoga najavljuje povećanje sredstava za ovaj program i u idućoj godini.


- S obzirom na veliki interes i činjenicu da ovo jest strateški interes gradske uprave, da kultura prostorno i sadržajno bude pristupačnija i ljudima izvan središta grada, odlučili smo u idućoj godini udvostručiti sredstva za ovaj program - otkrila je Dolenec. 


Naglasila je da se izdvajanja za kulturu u idućoj godini povećavaju za 10 posto. Osim kroz gradski proračun, projekti će se financirati i kroz EU sredstva, a osim početka uređenja Paromlina, među kapitalnim projektima je i uređenje kina Kalnik, Narodnog sveučilišta Dubrava te Kulturnog centra u Remetincu. 


Što se tiče projekta Paromlin, on je jedan od kapitalnih projekata uvrštenih u gradski proračun za 2023. godinu. No kako je riječ o velikim ulaganjima koja se procjenjuju na 500 milijuna kuna, bez europskih sredstava neće biti moguća njegova realizacija. Osim Gradske knjižnice, prostor Paromlina uključivat će sadržaje i za širu javnost, potvrdila je resorna pročelnica Višnić.


- Prizemlje knjižnice funkcionirat će kao svojevrsni trg gdje će se ljudi okupljati i gdje će se nalaziti različite usluge. Uz to u samoj zgradi ćemo izgraditi jednu multifunkcionalnu dvoranu od oko 400 mjesta. Bit će galerijskih prostora i različitih radionica. Zaista planiramo Paromlin kao jedan živi prostor koji živi tijekom dana i večeri, koji će biti okupljalište građana, ali i u koji će dolaziti mnogi strani posjetitelji - rekla je Višnić. 

  

 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici