Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klisović pokreće razgovore s gradskom oporbom oko Centra za gospodarenje otpadom

13.01.2023.

12:51

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Odlagalište otpada Jakuševac

Odlagalište otpada Jakuševac

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Uvođenjem novog modela naplate i odvoza otpada riješen je samo manji dio zagrebačkog problema s otpadom. On i dalje završava na Jakuševcu dok se traži rješenje i lokacija za Centar za gospodarenje otpadom. Njega, pak, nitko ne želi u svojem dvorištu. 

Joško Klisović, SDP-ov predsjednik Gradske skupštine, pokrenut će razgovore sa svim strankama u Skupštini oko uspostave centra za gospodarenje otpadom s energanom, koja bi otpad pretvarala u jeftinu energiju za građane. Kako je rekao u našem programu, međustranački dogovor potreban je i zbog toga što centar za gospodarenje otpadom nitko ne želi u svojem kvartu.


- Ne kod mene u mom kvartu, ne u mom dvorištu. Neka bude negdje drugdje. I tako - nigdje. Cijela priča se svela na to da zbog političkih nesuglasica Zagreb nikada nije dobio potrebne objekte za gospodarenje otpadom. Jedan je centar za gospodarenje otpadom gdje bi trebala biti i energana. Gdje bi se taj otpad pretvarao u energiju koja bi se isporučivala građanima, kaže Klisović.


Pa je dodatno pojasnio korist od takvog projekta, a osvrnuo se i na zabrinutost građana.


- Znamo da se danas u EU 18 milijuna ljudi grije na energiju koja se dobiva iz otpada. 15 milijuna koristi struju dobivenu iz otpada. Njemačka, Švedska Nizozemska i Belgija odlažu samo 1 posto otpada. Zamislite kada bi Zagreb odlagao 1 posto. Onda Jakuševca ne bi ni bilo. A energija bi bila jeftinija i dostupnija našim građanima. Naravno da je prisutna zabrinutost građana oko štetnih emisija. U tome i je stvar. Danas postoje tehnologije, a i sam sam obišao neke europske gradove koji u centru imaju takve energane i nikakvih štetnih emisija nema, dodao je Klisović.


Razgovori s oporbenim strankama i gradskim zastupnicima nisu još ni počeli, a sudeći prema reakciji nezavisnog zastupnika Ivice Lovrića, teško da će se postići dogovor.


- Pa ja to mogu shvatiti kao da su vladajući priznali da sami ne znaju riješiti problem s otpadom. To je jedno što možemo konstatirati nakon izjave gospodina Klisovića. To je ono što ja tvrdim već godinu i pol dana, otkako je Tomašević na vlasti, rekao nam je Lovrić.


 U svakom slučaju, bilo bi lijepo kada bi stranke i političari uspjeli barem na kratko staviti svoje razlike i razmirice sa strane te pokušali zajedničkim snagama doći do rješenja za probleme koji muče sve Zagrepčane, bez obzira na političko opredjeljenje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici