Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mi smo spremni za novi sustav, tvrdi šef Čistoće

13.09.2022.

12:43

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Mi smo spremni za uvođenje novog modela odvoza i naplate komunalnog otpada, rekao je direktor Čistoće Davor Vić u našoj emisiji "Gradska posla". Čistoća možda i jest spremna, ali jesu li građani? Iako se o ovoj temi razgovara već mjesecima, boksova i dalje nema na brojnim lokacijama.

Od 1. listopada miješani komunalni otpad odlagati ćemo isključivo u standardizirane plave "ZG vrećice". Taj datum sve je bliži, a da je Čistoća spremna za novi sustav tvrdi šef te komunalne tvrtke Davor Vić.


- Spremni smo da se ta priča napokon započne. Bit će to jedan cjelovit sustav koji će napokon dati promjene u korist građana i čistoće u Gradu te stvoriti pretpostavke da se ozbiljnije počne razgovarati o zatvaranju Jakuševca, rekao je direktor Čistoće, Davor Vić.


Problematičnima su se pokazali boksovi. Oni moraju biti tipizirani, a bez njih i dozvole Grada kante za otpad više se neće smjeti držati na ulici ili drugoj javnoj površini. Očekivano, cijene boksova otišle su u nebo, a brojni stanari zgrada, koje nemaju smetlarnike, i dalje kante drže na mjestima bez nadzora. 


- Nije ni za očekivati da će baš svi imati boksove do 1. listopada, ali u neko dogledno vrijeme očekujemo da će se boksovi ipak sagraditi, kaže Vić.


Pojasnio je Vić i što će biti s onim zgradama u kojima stanari odbijaju postaviti boksove.  


- Onda će se toj zgradi spremnici maknuti. A to ne želimo jer to riješenje nije održivo. Vjerujem da će se nakon nekog vremena i nakon dodatne komunikacije pronaći neko riješenje. Jedno od odličnih rješenja je da se nekoliko zgrada dogovori te da idu zajedno u investiciju jednog većeg boksa za zajedničke potrebe, rekao je Vić.


Plave "ZG vrećice" za miješani komunalni otpad u prodaji bi se trebale naći u četvrtak, 15. rujna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici