Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Bundeku otvoren 57. Floraart

18.05.2023.

14:09

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Otvoren Floraart

Otvoren Floraart

Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Međunarodna vrtna izložba, 57. Floraart, otvoren je u četvrtak na Bundeku, a na njemu sudjeluje 170 domaćih i inozemnih izlagača koji će prikazivati svoje radove do 21. svibnja.


Posjetitelji će osim razgledanja izložbe cvijeća i novih trendova krajobrazne arhitekture na Floraartu moći sudjelovati i u brojnim edukativnim radionicama putem kojih se želi osvijestiti važnost očuvanja prirode. 


-Nakon prošle Flore, došli smo do mišljenja da bi trebalo promijeniti format. Išli smo na međunarodnu vrtnu izložbu, a ne na sajam. Cilj je bio što više se okrenuti struci, rekao je voditelj podružnice Zrinjevac Zarebačkog holdinga Damir Grgić. Zrinjevac ove godine obilježava 130 godina postojanja te je i veliki broj instalacija koje se nalaze na Bundeku osmišljeno i izrađeno u podružnici Zrinjevac. 


-Želim se zahvaliti svim radnicima što su ove godine u nemogućim uvjetima ostvarili ovu izložbu, naglasio je Grgić. Floraart je jedna od najstarijih gradskih manifestacija, a ove godine je 57. izdanje međunarodne vrtne izložbe u Zagrebu. Kada je u pitanju cvijeće, riječ je i o jednoj od važnijih europskih manifestacija. 


-Unatrag pet do šest godina proizvodnjom cvijeća se otprilike bavilo 250 poljoprivrednih gospodarstava s proizvodnjom na 35 hektara, a ove godine imamo 443 proizvođača na 78 hektara, istaknuo je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Floraart kao važan hortikulturalni događaja u ovom dijelu Europe, pomaže i našoj proizvodnji cvijeća u poljoprivredi da se bolje plasiraju proizvođači na međunarodnom tržištu, a ne samo u Hrvatskoj.


-57. izložba Floraart, međunarodna izložba je ne samo najvažniji hortikulturni događaj Europe, nego je doista i jako lijepa tradicija koja je krenula davne 1966. kao jedan manji projekt rekao je gradonačelnik Tomašević otvorivši izložbu. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.