Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rastu nezaposlenost i cijene nekretnina, padaju plaće

29.03.2022.

13:37

Autor: Magdalena Pongrac

Predstavljanje Socijalne slike Zagreba 2020.-2021.

Predstavljanje Socijalne slike Zagreba 2020.-2021.

Foto: Radio Sljeme / R.S.

Broj nezaposlenih sve je veći, rastu i cijene nekretnina, a plaće se smanjuju - pokazuje to izvještaj o Socijalnoj slici Zagreba za 2020. i prvu polovicu 2021., kojeg su pripremili Socijalno vijeće Grada Zagreba i Centar za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO u suradnji s resornim gradskim uredom. Pred metropolom je tako niz izazova kako bi očuvala kvalitetu života, koja je i dalje među najvišima u Hrvatskoj.

Pandemija i potres glavni su krivci pogoršanja Socijalne slike našega grada. Na burzi se tako našlo 5 tisuća ljudi više, a plaće, koje su godinama rasle, sada padaju. Najgore su prošli radnici u prerađivačkoj industriji, kojima se plaća smanjima za gotovo 8 posto. Cijene nekretnina skočile su, pak, na razinu prije ekonomske krize pa si najam pristojnog stana mnogi mogu teško priuštiti, a kupnju gotovo nikako. Neki su se suočili i s gubitkom svojih domova pa od potresa žive u gradskim stanovima. Upravo je zato borba protiv stambene isključenosti jedna od najvažnijih s kojom se metropola mora suočiti.


Zagrepčani će se suočiti i s energetskim siromaštvom, koje dolazi s rastom cijena struje, plina, ali i osnovnih namirnica, kaže pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić. Tu je posebno važna Zagrebačka strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. 

- To znači da je vrlo važno uz pomoć različitih mjera prevencije, edukacije građana, ali i energetskim paketima ići prema najugroženijem stanovništvu i spriječiti ulazak u energetsko siromaštvo za koje smo još uvijek, prema podacima, među nižom stopom energetskog siromaštva u Europi. Ali, nažalost, kad govorimo o stopi rizika od siromaštva onda spadamo u zemlje koje imaju jednu od najvećih stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. -


Uz spomenuto, važni ciljevi su i prevencija ispadanja iz sustava obrazovanja, priprema za moguće nove zdravstvene krize, ali i proširenje usluga palijativne skrbi. Ipak, da nije sve tako crno pokazuje ocjena kvalitete života. Ona je u metropoli i dalje među najvišima u Hrvatskoj, i to zahvaljujući širokom spektru lokalnih usluga i socijalnih prava te snažnoj civilnoj zaštiti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.