Hrvatski radio

Radio Split

"Razapni jedra" Nikice Kačića-Miošića

09.08.2014.

10:33

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Razapni jedra" naziv je izložbe hrvatsko-američkog kipara Nikice Kačića-Miošića koja je 1. kolovoza otvorena u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar, a može se pogledati do 17. kolovoza.

Kipar porijeklo vuče iz bračke obitelji stoljetne kamenoklesarske tradicije koja je od 40-ih godina 20. stoljeća svoje mjesto pod suncem pronašla u kamenom biseru – Trogiru. U rodnome je gradu, sedamnaestogodišnji Nikica isklesao svoju prvu skulpturu te nastavio obiteljsku tradiciju izrađujući uporabne predmete, ali njegujući i umjetnički izričaj. Životni ga je put odveo u Sjedinjene Američke Države, gdje se usavršava u klesarskom zanatu no  ubrzo se dokazuje na umjetničkom području te na skupnim izložbama prima više vrijednih nagrada, među kojima i nagradu na Akademiji za umjetnost PAFA.

Posebnost ove izložbe je europska premijera skulpture "Picasso's muses", koja će u listopadu biti izložena na glasovitoj pariškoj izložbi "Salon d'Automne", događaju na kojem su od 1903. izlagali najpoznatiji svjetski umjetnici kao što su Cézanne, Matisse, Gauguin, Picasso... Sudjelovanje na pariškoj manifestaciji veliko je priznanje za hrvatskog umjetnika, a trogirska euro-premijera znak je zahvalnosti rodnom gradu.

Otvaranje će imalo i live premijeru balade "Razapni jedra", s kojom Tommi Mischell, Nikicina supruga, nastupa na ovogodišnjem Šibenskom festivalu, i uz mini koncert, u duhu mediteranskog soula i latin jazza, najavila rad na novom, hrvatskom albumu.

Evo što o svom kiparskom opusu, u razgovoru s Mladenom Vukovićem, kaže Nikica Nick Kačić - Miošić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.