Hrvatski radio

Radio Split

Akademiku Miroslavu Radmanu francuski orden Legije časti

08.10.2020.

20:27

Autor: Mladen Vuković

Francuski veleposlanik uručuje odličje Radmanu

Francuski veleposlanik uručuje odličje Radmanu

Foto: - / -

Istaknuti svjetski molekularni biolog i akademik Miroslav Radman odlikovan je visokim francuskim ordenom Legije časti. Predsjednikov orden viteza Legije časti akademiku Radmanu, koji ima hrvatsko i francusko državljanstvo, uručio je francuski veleposlanik u RH Gael Veyssiere večeras

na prigodnoj svečanosti u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS u Splitu. 77-godišnji Miroslav Radman, član Francuske akademije znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju, koji se već 55 godina bavi znanstvenim istraživanjima, zahvalio se svim učiteljima, suradnicima i obitelji, kazavši da ga orden Legije časti dodatno obvezuje na studiozno.

Miroslav Radman rođen je 1944. u ribarskoj  obitelji u Hvaru, školovao se u Splitu i Zagrebu gdje je 1969. diplomirao biologiju, nastavio studiju u Bruxsellesu, Perizu i Harwardu, zatim radio u Parizu, a 2003. osniva institut MedILS u Splitu. Istraživao je s brojnim nobelovca mikromolekularnu biologiju, dvostruke ovojnice DNA, molekularne mehanizme bakterija i utjecaje antibiotika... S 58 godina primljen je u Francusku Akademiju znanosti, a za svoj rad dobio brojne nagrade u Hrvatskoj, Francuskoj, SAD-u i Japanu. Lani je u Francuskoj objavio novu knjigu "Kod besmrtnosti".

Odlikovanje Legije časti zapravo je dobio prije 8 godina, a ono mu je uručeno tek danas.

Bila je to prigoda da s akademikom Radmanom razgovaramo o pandemiji i borbi  protiv virusa COVID 19. Taj ugledni znanstvenik ne vjeruje mnogo u učinkovitost cjepiva, jer virusi u međuvremenu mutiraju, tu bolest je usporedio sa sidom, i ne vidi u pandemiji ništa tragično - jer ljudi umiru mnogo više od drugih bolesti ili naprosto od gena starosti!

Miroslav Radman

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.