Hrvatski radio

Radio Split

10:14 / 04.12.2014.

Autor: Ivan Marijanica

Peta bakalarijada u Medenoj ove subote

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadruga „Rašeljka“ i Udruga „VELUR“ iz Trogira organiziraju ove godine 5. Međunarodi festival tradicijskih etno, eno i gastro običaja – bakalarijadu, koja će se održati 6. prosinca (subota) u hotelu „Medena“ - Seget Donji (pokraj Trogira).

Festival se sastoji u predstavljanju grada partnera u tradicijskim etno, eno i gastro običajima te natjecanju u pripremanja jela od bakalara uz izvorne domaće začine i priloge, kao što su: ljubitovački bijeli luk – češnjak (brend), ekstra-djevičansko maslinovo ulje, peršin, crveni  luk – kapula, vino, prošek, med, krumpir i ostalo.

Natjecanje se sastoji od tri kategorije: kuhari profesionalci, kuhari učenici i kuhari amateri, uz ocjenjivački sud predstavnika Hrvatskog kuharskog saveza (Veljko Barbieri, Zlatko Marinović, Marko Perić...). 

Uz to će biti izložbeno prodajni štandovi raznih proizvoda: češnjak i proizvodi od češnjaka (KUL i PUL), maslinovo ulje, vino, liker, med, fritule, uštipci, suhomesnati proizvodi, sir, suhe smokve, rogači, trogirske rafiole, suveniri… Izložbeno prodajni štandovii ne plaćaju nikakvu kotizaciju za štand, ali će dati nešto od proizvoda za svečanu večeru. Birat će se najbolji štand po asortimanu te izgledu štanda uz dodjelu pehara diploma i medalja te prigodnih poklona.

Održat će se stručna predavanja: Bijeli luk – češnjak kao lijek; Kemijska i prehrambena svojstva maslinovog ulja; Sljubljivanje vina s jelima od bakalara; Zlatna oblica kao dalmatinski brend maslinovog ulja, povijest tradicijskih običaja grada partnera, mali plavac – dalmatinsko crno vino…

Bit će i okrugli stol iseljene Hrvatske: Moliški Hrvati, Gradišćanski Hrvati, Bunjevački Hrvati, Bokeljski Hrvati, Hrvati iz Beograda i Zemuna, Hravati iz BIH, (australski, čileanski, argentinski, kolumbijski, bolivijski... Hrvati) u nazočnost: župana, gardonačelnoka i načelnika općina, predstavnika crkve s nadbiskupom Barišićem te ostalih. Neki od njih kuhati će bakalar i pjevat će sa svojim klapama i KUD-ovima.

Cilj svega navedenoga je promocija izvornih hrvatskih proizvoda, kao što su: češnjak, vino, maslinovo ulje i razni začini, zatim promoviranje struke kuhar kao nezaobilaznog parametra u turizmu i ugostiteljstvu te produljenje turističke sezone uz jednu novu turističku ponudu. Promoviranje novog zadružnog inovativnog proizvoda Pašteta od češnjaka – PUL u gospodarskom smislu.

Prije svečane večere je proglašenje pobjednika u svim kategorijama, uz nastup KUD „Kvadrilja“ s mandolinskim orkestrom. Na karaju bi bila zdravica s dobitnicima pehara iz svake kategorije najboljim pjenušcem u Hrvatskoj „Misal“ dr. Đordana Peršulića iz Poreča.

Iza svečane večere slijedi ples – bal šampiona uz glazbenu zvijezdu Nenu Belana i kalapu More.

 

 

Vremenik događanja - 5. Međunarodni festival tradicionalnih etno, eno, gastro običaja - bakalarijada

                                                                            Trogir, 06.  prosinca 2014. (hotel “Medena”)

 

Organizator:   Udruga VELUR - Trogir 

Suorganizator: Zadruga “Rašeljka” – Trogir 

Pokrovitelji:  Vlada RH - Ministarstvo poljoprivrede;

Sponzori: Županija Splitsko-dalmatinska, Grad Trogir, Hotel Medena,TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ grada Trogira, Baldasar d.o.o., Sjeme d.o.o., Ivan Bojić…

 

- 08.15 – otvaranje dijela festivala: izložbeno prodajni štandovi tradicionalnih proizvoda, opreme za vinogradarastvo i maslinarstvo i ostalog alata i pribora;

- 08.45 - dolazak triju kočija ispred hotela sa sv. Nikolom, ministrom, županom, gradonačelnikom, uzvanicima,...

- 09.00  - otvaranje Festivala uz promociju novog zadružnog proizvoda “PUL”;

- 09.45 - ocjenjivanje jela od bakalara kuhara amatera;

- 10.00 -  stručno predavanje: Sljubljivanje vina s bakalarom;

- 10.00 - natjecanje učenika  kuhara srednjih strukovnih škola u pripremanju jela od bakalara i domaćeg zamjenskog bakalara (suha raža, tabinja, oslić, mačkica...);

- 10.15 – degustacija jela od bakalara kuhara amtera i blagdanski jela grada ili općine partnera festivala;

- 10.45 - nastavak stručnih predavanja (češnjak kao lijek, kemijsko - prehrambena svojstva maslinovog ulja, zlatna oblica i kemijsko prehrambena svojstva crnog vina - malog plavca, etno - eko- gastro običaji grada Partnera ili etno- eko - gastro običaji općine partnera);

- 11.00 - obilazak izložbeno - prodajnih štandova i posjet kuhinji u nazočnosti organizatora, ministra, župana, gradonačelnika, načelnika i njihovih  suradnika uz video zapis TV Jadrana;

- 11.30 - posjet ministra i suradnika, uzvanika i slobodnih sudionika Trogiru i obilazak kulturnih znamenitosti  UNESCO-ovog grada uz domaćeg stručnog vodiča;

- 13.00 - natjecanje kuhara profesionalaca u pripremanju jela od bakalara i domaćeg zamjenskog bakalara;

- 13.00 – Okrugli stol: organizator, Matica hrvatskih iseljenika. župana. gradonačelnika. načelnika i predstavnici hrvatskih iseljenika – rasprava o položaju Hrvata u matičnim zemljema na očuvanju jezika i kulture – te potpora  istim matice države (Hrvatske);

- 1 4.00 – obilazak štandova ocjenjivačkog suda te odabir tri najbolja po uređenosti, ponudi i vizualnom izgledu;

- 18.00 - priprema za svečanu večeru - ulazak sudionika i posjetitelja u restoran;

- 18.15 - nastup kvarteta “Miše”  i Dine Stipčić, Mandolinskog orkestra Okruk uz dobrodošlicu gostima;

- 18.25 – predstavljanje Iseljene Hrvatske u narodnim nošnjama;

- 18.35 - proglašenje pobjednika u kategoriji kuhari amateri uz prigodne poklone i nakon toga nastup KUD-a „Kvadrilja“;

- 18.45 - proglašenje pobjednika u kategoriji kuhari učenici uz prigodne poklone i nakon toga nastup KUD-a  Kvadrilja“;

- 19.00 - proglašenje pobjednika u kategoriji kuhari profesionalci  i kategoriji izložbeno prodajni štandovi uz prigodne poklone i nakon toga nastup KUD-a a Kvadrilja“;

- 19.15 - zdravica šampiona svih kategorija uz najbolji pjenušac u Hrvatskoj - “Misal”;

- 19.30 – Nastup klape„Labišnica“ – KUD-a „A. Matijaš –Pauk“ – sekcija ojkavica

19.40 – Nastup ženske klape „Biserinice Boke“ iz Kotora;

- 20.00 - svečana večera - bakalar na više načina, ekološko bijelo vino – Trogirska Maraština i babić. Trogirske rafile i fritule uz glazbu violine i violončela;

- 21.00 - nastup Nene Belana  i klape More iz Šibenika i ples - bal  šampiona;