Hrvatski radio

Radio Split

Zbog odrona kamena vlak iskočio iz pruge

12.09.2014.

13:14

Autor: HRT, Sandra Kuzmanić.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Željeznički promet na relaciji Zagreb-Split prekinut je nakon što je sinoć iskočio vlak s pruge između Labina Dalmatinskog i Kaštel Starog. Nitko od 48 putnika nije ozlijeđen. No strojovođa i njegov pomoćnik zadobili su lakše ozljede. Izvještaj Sandre Kuzmanić.

Vlak je vozio brzinom od 35 kilometara na sat, a iskočio je zbog odrona velike stijene na tračnice.

Očevid je počeo jutros u 8 sati, a uspostava prometa očekuje se najranije večeras. Iz Zagreba je upućena dizalica koja treba ukloniti vagone s tračnica. 

Iz Sindikata strojovođa Hrvatske prozivaju HŽ zato što nije pregledao prugu, a tvrde i da hitnu pomoć nisu poslali na vrijeme. No u HŽ-u odgovaraju da su svi propisno zbrinuti.Zbog prekida prometa na tom dijelu pruge putnike noćnih daljinskih vlakova koji voze na relaciji Zagreb Glavni kolodvor - Split, odnosno obratno, na dionici između Splita i Gospića, prevozit će autobusi. Od Gospića će putnici moći nastaviti putovanje prema Oštarijama i dalje prema Zagrebu vlakom. Putnike lokalnih putničkih vlakova autobusi će do daljnjega prevoziti na relaciji Perković - Split i obratno, a teretni prijevoz je u prekidu od Perkovića do Splita.U međuvremenu se dogodila još jedna nesreća. Radna lokomotiva iskliznula je oko 11 sati iz tračnica na željezničkom kolodvoru Kamanje kod Karlovca. Nitko nije ozlijeđen. Uzrok iskliznuća još se istražuje.Zbog iskliznuća radne lokomotive bio je prekinut željetnički promet na pruzi Karlovac-Kamanje-državna granica, pa su putnici od Ozlja do Metlike u Sloveniji bili prevezeni autobusom.
Iz HŽ-a poručuju da se o detaljima nesreće i sanaciji pruge očekuje izvješće HŽ Carga.


Sindikat strojovođa: HŽ nije jedan sat propustio pomoć 

Sindikat strojovođa Hrvatske prozvao je HŽ Infrastrukturu da nakon nesreće putničkog vlaka cijeli sat nisu propustili službe za pomoć teže ozlijeđenom strojovođi te putnicima koji su bili u šoku, kao i da prije prolaska vlaka, unatoč jakim kišama, nisu pregledali prugu.

Predsjednik sindikata Nenad Mrgan u priopćenju navodi kako su ekipe Logistike HŽ Putničkog prijevoza brzo reagirale te već 45 minuta nakon nesreće uputile dizel-motorni vlak. U tom su vlaku, kaže, osim osoblja HŽ Putničkog prijevoza i šefa regionalne jedinice Split te vatrogasaca, bili i okrjepa za putnike te hitna pomoć za ozlijeđenog strojovođu i putnike koji su bili u šoku.

No, ističe, odlukom HŽ Infrastrukture tom je pomoćnom vlaku zabranjeno da se uputi prema mjestu nesreće, već je upućeno vozilo za pregled pruge u koje su smjestili cijelu regimentu šefova, pokojeg vatrogasca, a bez hitne pomoći, pod izlikom da moraju pregledati prugu. Zanimljivo je kako se nisu sjetili pregledati prugu prije vlaka i češće tijekom dana s obzirom na to da na tom području nekoliko dana padaju jake kiše, nego tek kad se dogodila nesreća. To što nisu, kad su već krenuli s pružnim vozilom, povezli i hitnu pomoć kako bi pomogli našem kolegi koji trpi nesnosne bolove i putnicima koji su u šoku, nego su ih cijeli sat više negoli je potrebno ostavili na pruzi bez vode i bez pomoći, najbolje govori kako se u HŽ Infrastrukturi odnose prema ljudima i njihovim životima, tvrdi Mrgan.

Napominje kako je baš na mjestu gdje je večeras iskočio vlak do prije dva-tri mjeseca bila propisana usporena vožnja za sve vlakove na 20 km/h, i to upravo zbog mogućih odrona. A onda je HŽ Infrastruktura 'sanirala' mjesto i ukinula usporenu vožnju, pa se danas, eto, dogodio odron zbog kojeg je iskliznuo vlak, a onda pomoć nije mogla biti upućena cijeli sat zbog mogućnosti odrona, zaključuje u priopćenju.

Sindikat prometnika vlakova: Nekorektno prozivati HŽ prije završetka istrage

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske (SPVH) nekorektnima je ocijenio prozivanja Sindikata strojovođa Hrvatske (SSH) na račun HŽ Infrastrukture, ističući da će odgovornost utvrditi istraga te da "apriorno prozivanje" ne vodi ničemu.

Iz SPVH ističu da SSH koristi za njih uobičajenu praksu sotoniziranja, postavljajući se iznad sustava ili, narodski rečeno, postavili su se papskiji od pape.

Snosi li HŽ Infrastruktura svoj dio odgovornosti i koliko - utvrdit će se istragom kojoj je cilj ustanoviti okolnosti događaja. Mi u SPVH-u nismo u ovom slučaju ničiji odvjetnici i nije nam ni najmanja namjera braniti ni Upravu HŽ Infrastrukture ni pojedince, ali smatramo da je u najmanju ruku nekorektno da Sindikat strojovođa Hrvatske na ovakav način komunicira s javnošću, navodi u priopćenju tajnik SPVH Anto Iličić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.