Hrvatski radio

Radio Zadar

Jaja neće nedostajati

16.09.2025.

13:52

Autor: Božidar Kolega

jaja

jaja

Foto: - / -

Zadar je ovih dana domaćin dva velika europska skupa – stručnjaci iz cijele Europe raspravljaju o kvaliteti jaja i mesa peradi. Na prvi pogled možda zvuči kao tema za uski krug znanstvenika i farmera, ali zapravo riječ je o hrani koju gotovo svakodnevno jedemo.

Profesor Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta pojašnjava da se na simpozijima otvaraju pitanja koja se tiču baš svih: sigurnost hrane, klimatske promjene, uloga novih tehnologija i europskih propisa koji oblikuju tržište.


Jaja ima dovoljno


Posljednjih tjedana u medijima se pisalo da bi moglo doći do nestašice jaja, no profesor smiruje situaciju. 


- To je normalno u ovom dijelu godine – stare koke se izlučuju, a nove tek kreću u prinos. Do Božića će jaja biti više nego dovoljno, kaže Janječić.


Problemi s pojedinim slučajevima salmonele i požar u Biogradu, gdje je stradalo preko 18 tisuća kokoši, donekle su smanjili ponudu, ali tržište i dalje funkcionira.


Tehnologija u kokošinjcu


Umjetna inteligencija, robotika i precizno hranjenje – to nisu samo pojmovi iz visokotehnološkog svijeta, već i budućnost peradarstva. Cilj je jednostavan: životinje dobivaju točno onoliko hrane koliko im treba, manje otpada završava u okolišu, a proizvodnja postaje održivija.


Ljeto sve veći izazov


Sve toplija ljeta otežavaju uzgoj peradi – kokošima je teško osigurati optimalne uvjete, pa im pada proizvodnost. Klimatske promjene tako postaju još jedan izazov za proizvođače, osobito u Dalmaciji.


Stroga pravila iz Europe


Ulaskom u EU peradari su morali napustiti klasične kaveze i prijeći na obogaćene sustave. Sada stiže novi zahtjev – prelazak na volijere. To znači nova ulaganja i prilagodbu, a očekuje se da će dio novca stići iz europskih fondova.


Zašto su važne izvorne pasmine?


Kokoš hrvatica, zagorski puran i druge domaće pasmine nisu samo tradicija nego i prilika. Njihovo meso i jaja imaju veću vrijednost na tržištu jer nude autentičnost i posebnu kvalitetu. Upravo zato, stručnjaci ističu da ih treba očuvati i poticati proizvodnju na manjim gospodarstvima.


Budućnost peradarstva


Unatoč svim izazovima, profesor Janječić ostaje optimističan:


- Hrvatsko peradarstvo će rasti, kako u proizvodnji mesa tako i u proizvodnji jaja. Potrošnja je u porastu i očekujemo rast od 3 do 5 posto godišnje.


Dakle, jaja i piletine neće nedostajati, ali način proizvodnje će se morati mijenjati – više tehnologije, više brige za okoliš i veća usklađenost s europskim pravilima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.