Hrvatski radio

Radio Zadar

Luka Zadar d.d. ima novu upravu - nakon pandemije slijede ulaganja

16.05.2023.

14:49

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Luka Gaženica

Luka Gaženica

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Nakon trogodišnje pandemije, ali i promjene menadžmenta, kineski vlasnici Luke Zadar d.d., čini se napokon kreću s modernizacijom i značajnijim ulaganjem u lučku infrastrukturu. Na čelu Uprave Luke Zadar d.d. odnedavno su Suo Zhang i Shuang Liang.

 

Predsjednik uprave Suo Zhang kaže kako je tek odnedavno u Zadru i dodaje da je trogodišnja pandemija usporila investicije. Kineski vlasnici u Zadar su ga poslali nakon dvadeset godina rada u kompaniji Cosco kako bi organizirao posao u luci. Kaže kako su zainteresirani za proširenje posla na terminale 7 i 8. 


- Tako bi mogli raditi s ro-ro i kontejnerskim brodovima, pa ćemo u budućnosti razgovarati s Lučkom upravom Zadar kako bi i ta dva terminala stavili u funkciju na međunarodnom dijelu luke, rekao nam je Zhang. 


Vlasnici su u Upravu vratili i Marija Rendulića, koji je kineske investitore i doveo u Zadar. Rekao nam je što sada slijedi. - Ulaganje u luku, što znači infrastruktura koja po koncesijskom planu mora biti ispunjena i sad je nama zadaća da ono što nije bilo u pandemiji da krene odmah, kaže Rendulić.


Sada je na potezu i država jer za svaki ozbiljniji posao luka treba i željezničku infrastrukturu - Vlada RH ima u programu oživljavanje pruge do Zadra na čvorište Knin. To je interes luke u svakom slučaju, jer to je limitirajući faktor za prijevoz tereta, dodaje Rendulić. 


A u međuvremenu u luku bi trebala stići još jedna nova suvremena dizalica.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.