Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Zgrablić: Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe

25.06.2022.

14:38

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Nadbiskup Ž. Puljić i koadjutor M. Zgrablić

Nadbiskup Ž. Puljić i koadjutor M. Zgrablić

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Uz geslo „Idite i rod donosite" mons. Milan Zgrablić, dosadašnji svećenik Porečke i pulske biskupije, zaređen je za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije. Uz mnoštvo vjernika i svećenika na svečanosti ređenja bila su 24 biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja.


Polaganjem ruku glavnoga zareditelja, zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića, suzareditelja splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, te porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana, te ostalih biskupa, a potom i mazanjem glave, te predajom evanđelistara i znamenja mons. Milan Zgrablić zaređen je za novog zadarskog nadbiskupa koadjutora. 


- Primi štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom, rekao je svom budućem nasljedniku mons. Puljić.


Obraćajući se braći biskupima i ostalim svećenicima, te okupljenom vjerničkom mnoštvu, nadbiskup Zgrablić je poručio kako računa na njihovu pomoć u njegovoj službi.


- Računam na vaše molitve i žrtve. Dijelit ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe, rekao je u prvom obraćanju vjernicima mons. Zgrablić.


Novi zadarski nadbiskup zahvalio je mnogima - od obitelji do braće svećenika i Svetoga Oca koji ga je odabrao za biskupsku službu.


- Bože srca moga hvala za milost biskupske službe, kako bih mogao služiti narodu Božjem u ovoj dragoj, drevnoj i časnoj Zadarskoj nadbiskupiji. Zahvaljujem ovom prigodom i Svetom Ocu Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me nadbiskupom koadjutorom, kazao je nakon ređenja Zgrablić. 


Suzareditelj, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša novom biskupu je poručio kako ne posjedujemo istinu mi nego ona nas, te nas šalje među ljude našega vremena - osobito siromasima i tuđincima, zalutalima i svima koji oskudijevaju.


- Želim ti stoga da za svakog čovjeka kojega ćeš susretati imaš otvoreno srce i otvorene ruke da kroz njih prostruji Božja milost. Poput Svetoga Šime očekuj spasenje i nagradu samo od Krista. Budi razborit i pametan upravitelj poput Sv. Donata. Odlikuj se jasnoćom i nepotkupljivosti Sv. Krševana. Njeguj velikodušnost i susretljivost Sv. Zoila. Budi hrabar i neustrašiv svjedok poput Svete Stošije, poručio mu je mons. Kutleša.  


Na ceremoniji ređenja bili su i brojni vjernici, pa i Zgrablićevi Istrani. 


Vođenje mjesne Crkve nadbiskup Zgrablić će preuzeti nakon umirovljenja nadbiskupa Puljića, što se očekuje iza Božića.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.