Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadarskoj županiji 12 posto radnika su stranci

03.02.2023.

13:17

Autor: Božidar Kolega

Denis Ikić, direktor HGK Zadarske županije

Denis Ikić, direktor HGK Zadarske županije

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Radne snage u Hrvatskoj kronično nedostaje i to u svim sektorima gospodarstva. Rješenje? Zapošljavanje stranaca koje posljednjih godina eksponencijalno raste. 

Prema nekim procjenama u Zadarskoj županiji čak 12 posto ukupno zaposlenih su stranci. Po svemu sudeći taj trend će se nastaviti i dalje. Nekada je to bilo građevinarstvo, pa ugostiteljstvo, danas nema sektora gospodarstva koje ne zapošljava strane radnike. 

Ono što sad imamo u ovom trenutku da postotak radne snage iz trećih zemalja u RH i Zadarskoj županiji, eksponencijalno raste, tako da je po nekim našim projekcijama u ovom trenutku preko 12 posto od ukupnog broja zaposlenih u Zadarskoj županiji su stranci. Taj će se na žalost trend nastaviti.

Denis Ikić

Strani radnici prije su stizali iz susjednih zemalja međutim taj se sad bazen ispraznio i sada sve više ljudi dolazi iz dalekoistočnih zemalja. Strani radnici postali su uobičajeni u ribarstvu kaže Milivoj Jošić iz zadarska tvrtke za ulov tuna koja zapošljava deset Nepalki. 

S obzirom na uvjete koje imamo u ribarstvu onda se prilagođavamo. Deset imamo fiksno, a po potrebi povučemo kad nam treba. Ima agencija u Zagrebu koja se bavi radnom snagom, baš Nepalcima.

Milivoj Jošić

Naši se za ta radna mjesta ne javljaju kaže Milivoj Jošić.Milivoj Jošić

Prošle godine MUP je izdao 124 121 dozvolu za boravak i rad kaže Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

U odnosu na godinu ranije to je rast od 51 posto. A primjerice 2016. Bilo je izdano svega 3 500 radnih dozvola, a 2017. 9 000 radnih dozvola.

Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova

Upravo se počelo raditi na izmjenama i dopunama Zakona o strancima kojima će se pojednostaviti i olakšati uvoz radne snage. Između ostaloga predviđa se i implementacija nove direktive EU-a o plavoj karti kako bi se olakšalo zapošljavanje visokokvalificiranih državljana trećih zemalja u Europi. 

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.