Hrvatski radio

Radio Zadar

Za pola godine brodovi za hitne intervencije opet će pristajati u Foši

19.09.2022.

14:53

Autor: V.Š./Radio Zadar

Obalni zid u Foši

Obalni zid u Foši

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Za otprilike pola godine obalni zid i "mul" na jugoistoku lučice Foša trebali bi biti u potpunosti rekonstruirani i spremni za prihvat brodova. Danas je u posao uvedena splitska tvrtka Acropolis, a radovi će se odvijati prema projektu tvrtke Obala d.o.o.

 

Parkiranih vozila na samom mulu više nema, ali je zato ostalo privezano još nekoliko brodova, koji će se morati izmjestiti kako bi radovi zaista i mogli početi.


- Očekujem da će u idućih nekoliko dana krenuti pravi i ozbiljni radovi na uređenju 120 metara dugog obalnog zida. Osim toga, uredit će se cijeli mul na jugoistočnom dijelu lučice Foša negdje parterne površine oko 1.450 metara četvornih, kaže gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap


Radovi, vrijedni nešto više od dva milijuna kuna, trebali bi potrajati šest mjeseci, a osim rekonstrukcije obalnoga zida uključuju novo popločenje u cijeloj dužini "mula", jer se tijekom istražnih radova utvrdilo kako je cijeli gat podlokan i dotrajao. 


U međuvremenu će se definirati i konačna namjena gata. - U svakom slučaju bit će za interventne situacije, znači pristajanje broda hitne medicinske pomoći, jer tu se nalazi u neposrednoj blizini same bolnice i čini mi se da taj operativni dio obale mora imati tu funkciju. Ostatak same obale ćemo dogovarati zajedno sa Županijom, kroz prostorno-plansku dokumentaciju i ostale dokumente, napominje Kasap. 


Čitav projekt zajednički financiraju Ministarstvo mora i Grad Zadar.


A prije tjedan dana nastavljeni su radovi i na obnovi zadarske rive od hotela Zagreb do velikoga "mula" na kojemu se također izvode radovi, kako bi prema projektu mogao biti produžen. Osim toga predviđeno je i postavljanje lanterne, kakva je i nekada bila na vrhu samoga gata. 


Galerija
Radovi na rivi, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar
Radovi na rivi, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarObnovljeni dio rive, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.