Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski arheolozi pronašli glavu konja staru čak 17 tisuća godina

26.09.2022.

11:55

Autor: V.Š./Radio Zadar

Ostaci konjolike glave

Ostaci konjolike glave

Foto: EpiC - Odjel za arheologiju / UNIZD

Nakon što smo jučer objavili priču o zadarskim arheolozima koji su nastavili s istraživanjem pećine Vlakno na Dugom otoku, sinoć smo doznali o još jednom značajnom otkriću.

Kako su sinoć objavili na službenoj facebook stranici projekta EpiC - Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije pronašli su životinjske ostatke za koje pretpostavljaju da je riječ o konjskoj glavi.


- Pronašli smo konjoliku glavu i sada čekamo potvrdu drugih kolega znanstvenika je li riječ o vrsti konja koja je davno izumrla ili se radi o ostacima divljeg konja. Osim toga pronašli smo i tragove vatrišta te ostatke lovačkoga pribora što je i uobičajeno za to doba, kratko nam je rekao voditelj istraživanja Dario Vujević s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. 


Kako je riječ o sloju zemlje koji seže u razdoblje starije od 17 tisuća godina, te se podudara sa zadnjim ledenim dobom, očito je da i životinjski ostaci potječu iz tog razdoblja. 


Projekt „Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije“ nastavak je interdisciplinarnih istraživanja paleolitičkog i mezolitičkog nalazišta Vlakno na Dugom otoku, kao i šireg područja sjeverne Dalmacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.