Hrvatski radio

Radio Zadar

Znanstvenici u potrazi za okolišnom DNK morskog psa sklata

26.04.2022.

10:45

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Ekspedicija na otoku Molatu

Ekspedicija na otoku Molatu

Foto: DPS Zagreb / -

Stručnjaci WWF Adria i ronioci Društva za podvodne sportove Zagreb na otoku Molatu u zadarskom arhipelagu u potrazi su za „izgubljenim" vrstama Jadrana. 

Naime, donedavno se mislilo da je iz Jadrana u potpunosti nestao morski pas Sklat sivac, ali se među ostalim i kroz razgovore s lokalnim ribarima saznalo da da bi ta ugrožena vrsta i dalje mogla obitavati u vodama oko otoka Molata, te da je to jedno od sklatovih posljednjih utočišta. 


Na temelju dosadašnjih saznanja o području Molata kao jednom od posljednjih utočišta kritično ugrožene vrste sklata Squatina squatina, ali i drugih ugroženih vrsta iz skupine riba hrskavičnjača WWF Adria fokusirala se na izradu prijedloga zaštite akvatorija Molata kao zone s posebnom regulacijom ribolova. 


Do sada su u sklopu projekta odrađeni sastanci s dionicima iz Uprave za ribarstvo te znanastvenicima sa Zadarskog Sveučilišta, a odrađeno je i kartiranje staništa te ekspedicija traženja sklata. 


U tijeku je ekspedicija prikupljanja okolišne DNA (eDNA) te analiza ribarstva na području Molata. Svi ovi podaci poslužiti će kao temelj za komunikaciju s ključnim dionicima te pripremu prijedloga zone posebne regulacije ribolova.


Ekspedicija na otoku Molatu

Ekspedicija na otoku Molatu

Foto: DPS Zagreb / -

Više od polovici (53%) morskih pasa prijeti izumiranje, a morska cvjetnica Posidonia oceanica, ključno stanište za mnoge vrste, smanjena je za 34%. Nezdravi morski ekosustavi nisu u stanju pružiti funkcije i usluge ljudima koji žive s od mora. Ipak, znanstveno je dokazano da najučinkovitija metoda oporavka morskih ekosustava su zone bez ribolova (no-take zone), naročito ukoliko se tim područjima ispravno upravlja.


U tom kontekstu, osam partnera udružuju snage kako bi razvili novo regionalno partnerstvo kroz projekt NTZ kojim se želi potaknuti rad na zaštićenim područjima na Sredozemnom moru. Partnerstvo okuplja osam izravnih partnera (AGIR, HCMR, LIFE, MedPAN, NGB, SPA/RAC, BlueSeeds i WWF) i četiri neizravna partnera (WWF Sjeverna Afrika, WWF Turska, WWF Adria, WWF Italija), pod koordinacijom WWF-a.


Ideja je da se kroz rad na terenu sa znanstvenicima, ribarima, lokalnim zajednicama i upravljačima zaštićenih područja u 30 obalnih i morskih područja u 10 zemalja (Alžir, Hrvatska, Cipar, Italija, Grčka, Malta, Maroko, Španjolska, Tunis i Turska) raditi na uspostavi novih i unapređenju postojećih zona bez ribolova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.