Hrvatski radio

Treći program

Gertrude Stein "Svijet je okrugao"

13.12.2021.

22:37

Autor: Katja Šimunić

Radio atelje_Gertrude Stein "Svijet je okrugao"

Radio atelje_Gertrude Stein "Svijet je okrugao"

Foto: Katja Šimunić / -

„Ruža je ruža je ruža je ruža“ napisala je Gertrude Stein u poemi „Sveta Emily“ (1913) a istu će rečenicu autorica pripisati i desetogodišnjoj djevojčici imena Rose koja će je urezati uokrug stabla na visokoj planini u kratkome romanu naslova „Svijet je okrugao“. 

Ulomak iz audiodrame "Svijet je okrugao".

Izdavačica Margaret Wise Brown ponudila je Ernestu Hemingwayu, Johnu Steinbecku i Gertrude Stein da napišu knjigu za djecu. Prva su dvojica odbila a Gertrude Stein je poslala djelo koje je već imala napisano – „Svijet je okrugao“ i koje je nakon dosta opiranja izdavačkoga savjeta tiskano uz ilustracije Clementa Hurda (Young Scott Books, 1939). Opiranje je donekle razumljivo u smislu ocjene teksta ne sasvim razumljivoga djeci budući da je kratki roman „Svijet je okrugao“ ludistička igra mislima, o djevojčici Rose koja je u potrazi za spoznajom vlastitoga identita, ali i smisla svijeta kao takvog. Rose je njezino ime, a omiljena boja plava. U tim dvjema oznakama iščitavamo odjek ružičaste i plave Picassove faze, posvetu umjetniku kojega je Steinova strastveno zastupala i tumačila a u ovom djelu željela je to oprimjeriti tekstom bez uobičajenih interpunkcija, kombinacijom proze i poezije, često začudnim sklopovima rečenica. „Svijet je okrugao“ kultna je knjiga onih odraslih kojima je duša o(p)stala dječjom, zapitanom, zaljubljenom u izazove, umjetnost i - ljubav. 

Rad na audiodrami "Svijet je okrugao" Gertrude Stein. Na fotografiji: Miro Pijaca, tonski majstor, Stephanie Jamnicky, redateljica i Maro Market, skladatelj.

Rad na audiodrami "Svijet je okrugao" Gertrude Stein. Na fotografiji: Miro Pijaca, tonski majstor, Stephanie Jamnicky, redateljica i Maro Market, skladatelj.

Foto: Katja Šimunić / -

Audiodrama „Svijet je okrugao“ odabrana je među pet finalista za nagradu NEW YORK FESTIVALS RADIO AWARDS 2018. 

Prijevod s engleskog: Saša Čohar Mančić. Dramatizacija: Katja Šimunić. Režija: Stephanie Jamnicky; skladatelj: Maro Market; glazbena ton-majstorica: Marijana Begović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.

Glume i pjevaju: Vanda Winter, Alma Prica i Tvrtko Jurić. Spikerica: Ana Marija Štorga. Svirale su: Vlatka Peljhan (violina), Jelena Ilčić (oboa) Ana Benić (flauta) i Alja Mandič (violončelo).

Emisiju možete poslušati u rubrici Radio atelje/Slušaonica. Ugodno i inspirativno slušanje!Rose je uvijek razmišljala_lako je misliti kad se zoveš Rose_ničije ime nikada nije bilo Blue, ničije, a zašto ne_ Rose nikad o tome nije razmišljala_Rose je mislila da puno razmišlja no nikada nije razmišljala o tome

Gertrude Stein "Svijet je okrugao"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici