Hrvatski radio

Treći program

Poslušajte roman Sama Ivane Šojat

12.03.2023.

12:31

Autor: Nives Madunić Barišić

Ivana Šojat

Ivana Šojat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Od ponedjeljka 13. ožujka do petka 17. ožujka u emisji Radio roman od 8 i 30 na Trećemu programu Hrvatskoga radija poslušajte adaptaciju u pet nastavaka najnovijega romana Ivane Šojat Sama. 


Glavni lik Mirna, žena od 38 godina, prevoditeljica je koju okolina, a posebice roditelji, ne razumije i ne odobrava njezinu rastavu. Prepoznaju se u romanu nove nijanse već viđenih bračnih prizora, mijenjaju se u njemu pristupi svakidašnjem tankoćutnom konzervativizmu koji zatvara oči pred zlostavljanjem u obitelji, problemima kao što su alkoholizam, emotivno ucjenjivanje, verbalno maltretiranje. Pogled je to na ženu koji se kreće od površinskog pogleda na prostor u kojemu se ona trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, u potrebi za ovjerenosti djecom, sretnim zajedništvom, o potisnutoj samoći i strahu od praznine.

Ljevak

Roman Sama

Roman Sama

Foto: HRT / HRT

Nakon vrlo uspješne adaptacije romana Unterstadt u emisji Radio roman ovoj se vrsnoj autorici vraćamo i romanom Sama koji vrlo aktualno, a opet intimistički progovara o položaju žene u društvu i obitelji , o stereotipima kojih se teško riješiti čak i kada postoji osviještenost . Glavna junakinja bori se s vlastitim duhovima i  ograničenjima kao i sve Ivanine žene.  Ona je punokrvna junakinja koja viče, plače, buni se, reagira, nastrada, ali se nikada ne predaje. 

U ovom petodijelnom serijalu glavnu junakinju tumači Hrvojka Begović, a njezinu najbolju prijateljicu Mirna Medaković, dok su uloge roditelja iznijeli Goran Grgić i Snježana Šiško Sinovčić.

Redateljica je Stephanie Jamnicky, a adaptaciju potpisuje Ivana Gudelj.  

Nakon emitiranja u eteru emisiju možete pronaći na google  i apple  podcastima i u Slušaonici emisije.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici