Hrvatski radio

Treći program

Slušanje plesa: gošća Iva Nerina Sibila

18.05.2023.

09:00

Autor: Katja Šimunić

Iva Nerina Sibila

Iva Nerina Sibila

Foto: / -

U emisiji "Slušanje plesa" na Trećem programu Hrvatskoga radija, u petak,19. svibnja od 18:00 naša je gošća plesačica, koreografkinja, edukatorica i publicistkinja Iva Nerina Sibila.


Emisiju su realizirali glazbena urednica Adriana Kramarić, tonska majstorica Katarina Račić, autorica i urednica Katja Šimunić. U emisiji je korištena glazba Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza. 


 

Iva Nerina Sibila

Iva Nerina Sibila

Foto: / -

U emisiji razgovaramo o zahtjevnostima arhiviranja plesa, kako o povijesnom analognom čuvanju ove najneuhvatljivije umjetnosti tako i ovom današnjem digitalnom pohranjivanju. Slušamo i dva ulomka iz teksta Ive Nerine Sibile „Dodiri s arhivskim: odsutnost i fikcije“, koji je prvotno tiskan u časopisu za plesnu umjetnost kretanja broj 26 , 2016. u izdanju Hrvatskog centra ITI. Tekst se bavi osobnom arhivom naše gošće i začudnim pronalascima na putu njezinog istraživanja sačuvanog/izgubljenog plesnog.


Prije nego tjelesno ulazim u staru građu, pripremam kartice papira na kojima ispisujem pojmove oko kojih je nastao upravo taj dio te predstave. Kao u prvoj vježbi lutanja i hvatanja arhiviranih kretnji, sada puštam sjećanju da mapira sve što još nazirem, a vezano je za taj ples. Iznenađuje me zapisano, iznenađuje me količina detalja, situacija, ljudi, putovanja, tekstova i fotografija do koje me rekonstrukcija nekih pet minuta koreografije vodi. Provodim vrijeme u dvorani i preslagujem kartice s pojmovima kojih je sve više. Sam slijed pokreta kojeg se prisjećam lebdi zbunjeno među njima tražeći vezu. Griješim. Vadim službeni dosje predstave; tako se vlastita proživljena sjećanja miješaju s fotografijama, osvrtima i videosnimkama. Udaljenost između osjećaja koje u meni budi tjelesno bavljenje tom građom i suočavanje s novinskom arhivom ogromna je. Ne uspijevam uspostaviti odnos između tih dviju zona. (Svaka izvedba je, zaključujem iznoseći frustrirano dosje iz dvorane, kriptogram tog, odnosno onog trenutka. Svaka izvedba, ako je ostala u sjećanju nekoga tko ju je vidio, ostala je u sjećanju zbog intimnoga i svakodnevnoga u izvođaču, koje je s pomoću šifre koreografije i autorskoga, boljeg ili lošijeg, izvedbenog sklopa predstave doprlo na površinu – kondenzirano i izravno.) Taj sudar s protjecanjem vremena vodi me do jedne za službenu arhivu predstave potpuno nevažne situacije, do jedne izvedbe, noći nakon te izvedbe, i strašnog nevremena koje nas je uhvatilo na otvorenome. Sjećam se kako su ulice bile potopljene u svega nekoliko minuta pljuska i kako nam se kiša slijevala niz lica. Ta senzacija, zapravo sjećanje na tu senzaciju, vodi me do nove materijalnosti kretanja. Iz cjelokupne višednevne igre somatomnemozije i amnezije dolazim do nečega što prepoznajem kao dovoljno važno, inspirativno, nepoznato da pokrene neku novu zonu performativnosti.

Iva Nerina Sibila „Dodiri s arhivskim: odsutnost i fikcije“

Iva Nerina Sibila

Iva Nerina Sibila

Foto: / -

Emisiju “Slušanje plesa” u kojoj je naša gošća bila Iva Nerina Sibila možete kad i gdje želite poslušati na podcastu emisije kao i u njezinoj Slušaonici:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/slusanje-plesa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

13 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Slušanje plesa

„Slušanje plesa“ je ciklus emisija u kojem osluškujemo najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem razgovaramo s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. „Slušanje plesa“ je hibridne forme i sastoji se uobičajeno od razgovora, eseja i kratkog dramskog ostvarenja, a emitira se svakog drugog petka u mjesecu na Trećem programu Hrvatskog radija od 18:00 – 19:00.

Poslušajte u Slušaonici