Hrvatski radio

Treći program

Životinje u znanstvenim istraživanjima

01.02.2022.

11:24

Autor: Blanka Jergović

Laboratorijske životinje

Laboratorijske životinje

Foto: - / Pixabay

Kontradiktorna uporaba životinja u istraživanjima već niz godina pokušava se ograničiti, zamijeniti drugim metodama i racionalizirati.

Prof. dr. Lidija Bach-Rojecky s Farmaceutskog fakulteta u Zagrebu i Elias Bloch iz Muzeja farmacije u Baselu govore o sadašnjosti i prošlosti kojima je korištenje životinja u istraživanjima zajedničko, a mogućnosti i nastojanja da se u takva istraživanja uvedu nove metode, postupci i supstance ih razlikuju. Danas životinje u istraživanjima sve više zamjenjuju simulacije, kompjutorske simulacije, organoidi ili skupine stanica slične određenim organima i slično, ali portunu zamjenu gotovo je nemoguće postići. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici