Hrvatski radio

Treći program

Duo ZawaZawa u eksperimentalnim zvučnim krajobrazima

24.01.2022.

20:15

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Duo ZawaZawa

Duo ZawaZawa

Foto: Marie Ullnert / -

Izlog sadašnjice u srijedu 26. siječnja predstavlja eksperimentalni duo ZawaZawa i njihov koncert održan 8. ožujka u Studiju 4 Švedskoga radija. Duo čine skladateljice Lisa Nordström (1976) koja svira i flautu, te upravlja elektronikom, i udaraljkašica Mika Takehara (1974). 


Uz ovaj koncert emisija donosi i snimku praizvedbe Šestog gudačkog kvarteta latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa kojom je u nastupu Artemis kvarteta obilježena velika obljetnica Ludwiga van Beethovena 2020. godine, a Vasks je za to djelo prošle godine nagrađen Velikom glazbenom nagradom Latvije.


Za radijski nastup umjetnice dua ZawaZawa odabrale su zajedničke skladbe, među kojima i ZAWA ZAWA Dream, ali i djela Octavi Rumbaua, te Luce Vincenza Lorussoa, te je u program uklopljena poznata radiofonska skladba Engram Lise Nordström.

Ta radijska proslava Dana žena prošle godine otvorila je uvid u kompozicijske i improvizacijske mogućnosti glazbenica čiji su zajednički nastupi obilježeni dinamičkim susretima vrlo ekspresivnih i individualnih umjetničkih prostora, pri čemu se njihova glazba kreće neprimjetno prelazeći granice kompozicije i improvizacije u organičkom istraživanju akustičkih i elektroničkih zvučnih krajobraza.

Peteris Vasks

Peteris Vasks

Foto: WordPress / -

Šesti gudački kvartet Peterisa Vasksa slušamo u snimci  praizvedbe tog kvarteta za koji je sam skladatelj rekao kako prva tri stavka sadrže vrlo osobne elemente, a skladba je posvećena glazbenicima kvarteta Artemis koji su predložili da se na taj način oda počast velikom Ludwigu van Beethovenu u povodu obilježavanja njegove 250. godišnjice rođenja.


Stavci Šestog kvarteta Peterisa Vasksa nose podnaslove: Zbogom, Pogled unatrag,  Odlazak i Susret. Praizvedba je ostvarena u sklopu festivala komorne glazbe u Jurmali 3. listopada 2020. 

 

Izlog sadašnjice možete pratiti na Trećem programu srijedom u 20 sati, ili naknadno u Slušaonici .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici