Hrvatski radio

Treći program

Horizonti vremena - nova skladba Dalibora Bukvića i sjećanje na maestra Lovru von Matačića

09.02.2023.

12:44

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Horizont - Vučedolski misterij Dalibora Bukvića u Laubi

Horizont - Vučedolski misterij Dalibora Bukvića u Laubi

Foto: Goran Kovačić / promo

Uz glazbu našeg vremena u emisiji ciklusa Putovi hrvatske glazbe odlazimo u povijest i čak prapovijest - glazbeni misterij Horizont Dalibora Bukvića nadahnut vučedolskim nalazištem, gdje je i praizveden u prvom je planu prvoga dijela emisije, a drugi dio emisije posvećujemo uspomeni na velikog dirigenta Lovru von Matačića, kojemu u čast Zagrebačka filharmonija ostvaruje u petak poseban koncert i to pod ravnanjem nekadašnjeg šefa dirigenta Kazushija Ona

Galerija
Horizont - Vučedolski misterij, praizvedba u Vučedolu, Foto: Tomislav Šilovinac/promo
Horizont - Vučedolski misterij, Foto: Tomislav Šilovinac/promoHorizont - Vučedolski misterij, Vučedol , Foto: Tomislav Šilovinac/promo

Skladatelj Dalibor Bukvić predstavlja nam svoje novo djelo Horizont - Vučedolski misterij, pisan za ženske glasove Vokalnog ansambla Brevis i Ženskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković.  Djelo je u osebujnom scenskom formatu praizvedeno u prostoru Muzeja vučedolske kulture 29. rujna prošle godine, te potom prilagođeno u hali bivše tvornice Gaj na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini 9. listopada. 


Uz snimku ostvarenu na trećoj izvedbi ovog novog djela u Zagrebu, u Laubi 26. studenog, doznajemo zašto je važan Orion, te koliko je i kako scenski element utjecao na strukturu djela te poveznicu mističnog svijeta prapovijesti i svevremenog glazbenog izričaja. 

Lovro von Matačić (1899.-1985.)

Lovro von Matačić (1899.-1985.)

Foto: - / wiki commons

U drugome dijelu emisije donosimo dokumentarni kolaž Fragmenti o Matačiću a potom se prisjećamo otvorenja 6. Muzičkog biennala Zagreb godine 1971. na kojem je uz Zagrebačku filharmoniju svoj klavirski koncert Elucubrations praizveo Dubravko Detoni, a dirigirao upravo maestro Matačić.


Na samome kraju donosimo ulomak sa povijesnog nosača zvuka hrvatske orkestralne glazbe koji je 1992. godine sa Zagrebačkom filharmonijom ostvario upravo Kazushi Ono.


Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici