Hrvatski radio

Treći program

Klaus Mäkelä i Filharmonija iz Osla u Subotnjoj matineji

11.03.2022.

13:59

Autor: Dario Poljak

Klaus Mäkelä i Filharmonija iz Osla

Klaus Mäkelä i Filharmonija iz Osla

Foto: Marco Borggreve / klausmakela.com

Norveški orkestar i finski dirigent - Filharmonija iz Osla i Klaus Mäkelä sviraju Sibeliusa. Subotnja matineja, 12. ožujka na HR3 od 7:05.

Iz ponude koncerata Euroradija za ovotjednu smo emisiju izdvojili nastup Filharmonije iz Osla kojom ravna dvadesešestogodišnji šef-dirigent i umjetnički savjetnik Klaus Mäkelä. Nakon skladbe Flounce suvremene skladateljice Lotte Wennäkoski, svirat će Šestu i Sedmu simfoniju Jeana Sibeliusa. Kako zvuče u izvedbi Beethovenove Devete simfonije poslušajte na snimci objavljenoj na Youtubeu:

Nakon simfonijske slijedi komorna glazba. Bariton Tasis Christoyannis i pijanist Jeff Cohen izvode ciklus Pet malih pjesama Reynalda Hahna, a odmah zatim Ivo Pogorelić svira djela Frédérica Chopina. Donosimo jedan Nokturno i Fantaziju u f-molu.

Harfistica Magdalena Hoffmann predstavit će nam fantaziju na teme iz opere koja u naslovu nosi ime njezina prezimenjaka. Riječ je o Fantaziji na teme iz Offenbachovih „Hoffmannovih priča“ Jean-Michela Damasea. Odmah zatim slijedi virtuozni Koncert za 2 klavira i orkestar Ralpha Vaughana Williamsa u izvedbi Dua Tal & Groethuysen.

Darius Milhaud obilježio je francusku glazbu 20. stoljeća, a violinist Tedi Papavrami, klarinetist Paul Meyer i pijanist Eric Le Sage sviraju njegovu Suitu za violinu, klarinet i klavir. Nakon francuske komorne glazbe prve polovice 20. stoljeća, slušamo baroknu solističku glazbu. Koncert u E-duru za čembalo, gudače i basso continuo Johanna Sebastiana Bacha izvodi čembalist Francesco Corti uz ansambl il pomo d'oro.

Sve to poslušajte u subotu, 12. ožujka 2022. s početkom u 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon emitiranja, emisija će biti dostupna u našoj Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici