Hrvatski radio

Treći program

Subotnja matineja "u lovu" s Radovanom Vlatkovićem

24.11.2022.

17:53

Autor: Dario Poljak

Radovan Vlatković

Radovan Vlatković

Foto: facebook.com/muenchner.rundfunkorchester / Münchner Rundfunkorchester

Alla caccia! program je koncerta hrvatskoga hornista Radovana Vlatkovića za Münchenski radijski orkestar čiji je rezidencijalni umjetnik. Orkestrom ravna šef-dirigent Ivan Repušić, a jedna od solistica je i mezzosopranistica Sonja Runje.

Na početku ovoga izdanja Subotnje matineje poslušajte ekskluzivno snimku koncerta imena Alla caccia čiji je program priredio Radovan Vlatković. Uz Münchenski radijski orkestar, koji ga je proglasio ovogodišnjim rezidencijalnim umjetnikom, pod ravnanjem Ivana Repušića donosi djela u kojima je njegov instrument u prvome planu.

Koncert je posvećen zvuku roga u njegovu najširem spektru: od tradicionalnih lovačkih fanfara, preko pretklasične simfonijske glazbe ili pak imaginarnog lova u Rossinijevu zapisu, sve do atmosferičnog zvuka francuskoga roga u njemačkome romantizmu ili svestranih dionica namijenjenih rogovima u djelima Richarda Straussa. Na programu su Carl Maria von Weber, Gioachino Rossini, Georg Friedrich Händel, Leopold Mozart i Richard Strauss.

Osim što u ulozi solista nastupaju članovi sekcije rogova Münchenskoga radijskog orkestra, kao solistica nastupa i hrvatska altistica s njemačkom adresom Sonja Runje. Predstavit će se u najpoznatijoj Händelovoj ariji s obbligato rogom, Va tacito e nascosto iz Julija Cezara u Egiptu.

Drugi dio emisije ispunit će jedina simfonija austrijskoga skladatelja 19. stoljeća, Hansa Rotta, u izvedbi Bamberških simfoničara i njihova šefa-dirigenta Jakuba Hrůše. Francuski pijanist Adam Laloum svirat će Veliku humoresku u B-duru, op. 20 Roberta Schumanna, a nakon toga Berlinska flharmonija vodi nas u svijet opere 19. stoljeća čiji je zvukovni svijet vezan uz limene puhače — pod ravnanjem Claudija Abbada svira uvertiru operi Nabucco Giuseppea Verdija.

U koncertu na početku emisije rog se pojavljuje i u kontekstu barokne opere i to Julija Cezara u Egiptu, stoga ćemo na kraju emisije čuti završni prizor iz te opere u kojem sinfoniju i završni coro krasi pompozni zvuk rogova.

Emisiju poslušajte u subotu, 26. studenog 2022. u 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija, a nakon toga emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici