Hrvatski radio

Treći program

Prof. dr. Ivana Tlak Gajger, ekspert za bolesti pčela, dobila godišnju nagradu HAZU

18.05.2022.

11:55

Autor: Blanka Jergović

prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Veterinarski fakultet u Zagrebu

prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Veterinarski fakultet u Zagrebu

Foto: Puls/HTV / HRT

Nagrada HAZU dr. Tlak Gajger još je važnija uzmemo li u obzir da se bolestima pčela, koje su jedan od najvećih rizika za tu vrstu, u Hrvatskoj bavi izuzetno malo stručnjaka.

Puno je nepovoljnih uzroka koji ugrožavaju pčele. Većinom je to kombinacija više različitih čimbenika. To su klimatske promjene i promjene u okolišu, jače oborine ljeti, više snijega zimi i njegovo ranije otapanje. Ugrožena su njihova staništa i najnovija istraživanja pokazuju njihovu veliku vulnerabilnost u prirodi koja se mijenja. 


Prof. dr. Ivana Tlak Gajger izdvaja i druge velike skupine, prije svega bolesti pčela, koje su također povezane sa zagrijavanjem klime, zatim trovanja, i to najčešće zbog neprimjerene primjene pesticida. 


Istraživanja prof. Tlak Gajger primarno su bolesti i biologija pčela. Posebno je zanimljiv njezin rad do sada najmanje istraženom području u kojemu je postigla vrlo vrijedne rezultate, u virusnim bolestima pčela povezanim s prisutnošću grinja i slabljenja imunosti. Te su bolesti, zbog čestog nepostojanja kliničke slike, zanemarivanje. 


Tome pridonosi i dijagnostika uz pomoć molekularnih metoda, koje su se kasnije počele primjenjivati. U tim istraživanjima prvi put su potvrđene virusne bolesti i kod bumbara i pokazano da se bolesti mogu prenositi među vrstama, to jest između pčela i bumbara.


Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Tlak Gajger dodijeljena je za znanstvena dostignuća u objavljena u 30 znanstvenih radova u posljednjih 5 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici