Hrvatski radio

Treći program

Razumijemo li umjetnu inteligenciju?

09.09.2022.

16:52

Autor: HRA

Matija Ilijaš, stručnjak za umjetnu inteligenciju, Microblink

Matija Ilijaš, stručnjak za umjetnu inteligenciju, Microblink

Foto: Rajka Rusan / HRA

Umjetne inteligencije danas su  sveprisutne. Susrećemo ih kao nevidljive savjetnike koji nam pomažu da odaberemo koji proizvod kupiti, koji film pogledati, koju glazbu poslušati. Obavljaju finacijske transakcije umjesto bankovnih službenika, analiziraju burzovna izviješća, a uskoro će donositi i odluke o tome kako da se liječimo. U pokusnim vožnjama danas već upravljaju autobusima, automobilima i vlakovima, a već neko vrijeme mogu umjesto pilota prizemljiti avion. No, dok umjetne inteligencije mogu sve više, mi ih razumijemo sve manje.

Kako bismo bolje shvatili što je umjetna inteligencija i može li konkurirati ljudskoj svijesti, u emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu 13.9. u 13 00 ugošćujemo Matiju Ilijaša. Matija Ilijaš je hrvatski stručnjak za razvoj umjetne inteligencije iz tvrtke Microblink, a posebice se bavi optičkim prepoznavanjem znakova. 


U razgovoru s našim suradnikom Ivanom Fischerom on će objasniti kako se danas stvaraju umjetne inteligencije, što inženjeri znaju a što ne znaju o njima, trebamo li strahovati od toga da će umjetne inteligencije razviti umjetnu svijest, te što sljedeće možemo očekivati na polju njihovog razvoja. Doznat ćemo i kako umjetne inteligencije mogu prepoznati slova, fotografije i dokumente, kako mogu zavarati ljude da misle da razgovaraju s drugim čovjekom, kako mogu stvoriti naizgled originalne crteže i fotografije na zadanu temu, te kako će izgledati suradnja ljudi i umjetnih inteligencija u bliskoj budućnosti.


Emisija je na rasporedu 13.9. u 13 00 sati na Trećem programu HRA, a nakon emitiranja bit će dostupna i u slušaonici Hrvatskoga radija.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica: Rajka Rusan


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici