Hrvatski radio

Treći program

Suočavanje sa stresom u suvremenom društvu

02.02.2022.

18:46

Autor: Mihovil Marito Letica

Stres - ilustracija

Stres - ilustracija

Foto: - / Pixabay

Stresni životni uvjeti svojstveni suvremenom društvu utječu na sve češću pojavu psihosomatskih simptoma i poremećaja. Stres je, kako kaže jedna od brojnih definicija, „stanje poremećene fiziološke, psihološke i socijalne ravnoteže pojedinca, izazvano procjenom fizičke, psihičke ili socijalne ugroženosti pojedinca ili njemu bliske osobe“.

O osobinama ličnosti i suočavanju sa stresom kao prediktorima psihosomatskih simptoma u studenata govori Tamara Bešenić, magistra psihologije zaposlena u Klinici za psihijatriju Kliničkoga bolničkog centra „Sestre milosrdnice“. Njezino istraživanje obuhvatilo je 356 studenata u kojem razmatra mogućnosti predikcije učestalosti psihosomatskih simptoma korištenjem doprinosa dimenzijâ velepetorog modela ličnosti (Big-Five model) i stilova suočavanja sa stresom uz kontrolu doprinosa varijabli spola i dobi.


- Rezultati istraživanja pokazuju da su manjak energije odnosno umor, glavobolje i bol u leđima najčešći psihosomatski simptomi, istaknula je Tamara Bešenić.

Kao značajni prediktori učestalosti psihosomatskih simptoma pokazale su se varijable kao što su emocionalna stabilnost, intelekt, suočavanje usmjereno na emocije i spol, pri čemu niža razina emocionalne stabilnosti, viša razina intelekta, viša razina suočavanja usmjerenog na emocije te ženski spol predviđaju veću učestalost psihosomatskih simptoma.

Tamara Bešenić

- Provedeno istraživanje pokazuje veću učestalost psihosomatskih simptoma kod žena, a te se spolne razlike povećavaju s porastom dobi. Čini se da su žene više usmjerene na vlastito zdravlje, sklone su češćem izvješćivanju o tjelesnim tegobama te češće internaliziraju probleme i izražavaju ih u obliku tjelesnih simptoma.


Dobiveni rezultati mogu poslužiti u izradi edukativnih programa o suodnosu tjelesnoga i mentalnoga zdravlja te u savjetodavnom radu s osobama koje pokazuju izražene psihosomatske simptome.


O sveprisutnoj temi suočavanja sa stresom u suvremenom društvu poslušajte u emisiji Kozmos i etos koja je, 3. veljače, na rasporedu od 08:45.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kozmos i etos

Emisija aktualizira teme iz područja znanosti, filozofije i umjetnosti. Tražimo odgovore na pitanja koja se dohvaćaju čovjekova položaja u našemu postindustrijskom odnosno postmodernom društvu u Hrvatskoj i svijetu. Autor i voditelj emisije je Marito Mihovil Letica.

Poslušajte u Slušaonici