Hrvatski radio

Drugi program

ARC 100: Elton John & Britney Spears osmi puta na vrhu, Taylor Swift debitirala u Top 10

08.11.2022.

21:45

Autor: Airplay Radio Chart

Službenica naslovnica singla "Hold Me Closer"

Službenica naslovnica singla "Hold Me Closer"

Foto: EMI - Universal Music / EMI - Universal Music

Elton John i Britney Spears osmi tjedan zaredom imaju najpopularniju radijsku pjesmu u Hrvatskoj, a Taylor Swift je debitirala u Topu 10 ovotjednog Airplay Radio Charta. Pjesma "Hold Me Closer" predvodi listu ARC 100, a "Anti-Hero" je na desetom mjestu. Među pet najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru nalze se "Unholy" (Sam Smith feat. Kim Petras, br. 2), "I'm Good (Blue)" (David Guetta & Bebe Rexha, br. 3), "Celestial" (Ed Sheeran, br. 4) i "Forget Me" (Lewis Capaldi, br. 5).

Elton John & Britney Spears nalaze se na prvom mjestu liste ARC 100 i potpisuju jedan od svega dva singla koji su ove godine boravili osam ili više uzastopnih tjedana na broju jedan u Hrvatskoj. Beyonce je jedini izvođač koji je na vrhu bio više – devet tjedana. Pjesma "BREAK MY SOUL" bila je prva na Službenoj radijskoj listi u periodu od 19. srpnja do 12. rujna. Elton John je, jednako tako, već boravio na vrhu Airplay Radio Charta u ovoj godini – pet neuzastopnih tjedana sa singlom "Cold Heart (Pnau Remix)" u kojemu je ostvario duet s Duom Lipom.


Duet Eltona Johna i Britney Spears ovih dana je dobio treću službenu remiskiranu verziju. Singlovi s remiksevima pjesme "Hold Me Closer" objavljuju se svaka dva tjedna, a prva dva potpisali su Joel Corry i Purple Disco Machine. Iza najnovijeg čitanja stoji mlada britanska DJ zvijezda Pink Panda.


Nakon stidljivog ulaska u hrvatski radijski eter (11 emitiranja u prva tri dana), pjesma "Anti-Hero" u izvođenju Taylor Swift ostvarila je tjedni rezultat koji joj je omogućio da postane najviši novi ulaz liste ARC 100 (hot shot debut) I najviši novitet među 40 najemitiranijih (hot airplay). Singl s vrha lista Hot 100, Global 200 i Global 200 Excl. U.S. magazina Billboard smjestila se u Hrvatskoj na 10. mjestu. Kada su u pitanju globalne liste popularnosti, vrijedno je reći da se radi o listama koje nastaju na temelju mjerenja kompanije Luminate provedenoga u više od 200 teritorija svijeta, među kojima se nalazi i Hrvatska.


Taylor Swift je prošloga tjedna potpuno razbudila pop kulturu i rezultatima ostvarenima za svoj album "Midnights" i pjesme koje se na njemu nalaze. Radi se o jedinstvenom rezultatu mjerenja popularnosti pjesama na američkom tržištu, jer je Taylor Swift zauzela svih deset mjesta u Topu 10 liste Hot 100. Vijest koju je objavio Billboard, prenijeli su mnogi svjetski mediji.


Radi se o prvom takvom rezultatu u 64 godine mjerenja popularnosti. Svih 10 pjesama u Top 10 liste Hot 100 magazina Billboard dolazi s aktualnog albuma "Midnights". Ploča je istovremeno zauzela prva mjesta u 25 zemalja svijeta, uključujući Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Španjolsku, Češku, Slovačku, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.


Album "Midnights" je srušio niz prodajnih, streaming, digitalnih, vinilnih i službenih rekorda na listama popularnosti širom svijeta diljem svijeta. Billboard je album opisao rječju blockbuster i to je najbolji opis onoga što se dogodilo. Ploča je ostvarila rekord svih vremena na Spotifyju za album s najviše streamova u jednom danu, a rezultat iznosi 186 milijuna streamova na dan otvaranja. Taylor Swift je, uz to, postala najslušaniji izvođač u jednom danu na Spotifyju, s 228 milijuna streamova svoje diskografije ukupno. Album je također oborio rekord servisa Apple Music za najviše streamanja pop albuma u jednom danu i rekord servisa Amazon Music za najviše streamanih albuma u jednom danu i tjednu.


Diskografska kuća Republic Records objavila je da je album "Midnights" u prvom tjednu ostvario tiražu od tri milijuna primjeraka albuma širom svijeta. Sve pjesme s albuma ušle su na Billboard Global 200, a njih devet smjestilo se među prvih 10 najpopularnijih pjesama u cijelom svijetu,


Istovremeno, hrvatska publika na streaming servisima intenzivno je slušala album "Midnights", tako da je sedam pjesama s ove ploče završilo među 25 najstreamanijih pjesama u našoj zemlji na listi Croatia Songs sekcije Hits of the World magazina Billboard. Radi se o izjednačenju najboljeg rezultata za jedan album na listi Croatia Songs do sada. Isti uspjeh ranije je postigao Harry Styles, s čijeg je ovogodišnjeg albuma "Harry's House" među 25 najstreamanijih pjesama u Hrvatskoj istovremeno završilo također sedam pjesama.


Među 100 najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru ovoga tjedna se smjestilo sedam noviteta, a tri pjesme su se vratile na chart.


Joel Corry x Tom Grennan debitirali su na 55. mjestu s pjesmom "Lionheart (Fearless)", a LF System su ostvarili novi ulaz na broju 56 sa singlom "Hungry (for Love)". Joel Corry i LF System imaju po još jednu pjesmu na listi ARC 100 – "History" (Joel Corry x Becky Hill) se smjestila na broju 15, a "Afraid to Feel" (LF System) je na 67. mjestu.


Charlie Puth je ostvario novitet na 62. mjestu sa singlom "Loser". Američki kantautor pop glazbe je svoj prvi veliki hit "Marvin Gaye" imao još 2015. godine, a svoj prvi EP objavio je pet godine ranije. U nedavnom razgovoru za GQ ponovio je da pokušava biti 'anti-slavna osoba' i podvukao kako je njegova mama bila 'najcool osoba ikada'. Novinarka Ira Madison podvukla je kako vam se, kad razgovarate s Charliejem Puthom, čini da u tili čas možete postati najbolji prijatelji.


Pjesma "Loser" dio je ploče "CHARLIE" koja govori o dva najveća prekida u njegovom životu: ljubavnom prekidu i raskidu s diskografskom kućom. Ako postoji jedna tema koja povezuje sve pjesme albuma, onda je to gorčina, reći će u programu radija Apple Music 1 i podvući da bi najbolja riječ za sve napisano bila ‘katarza'. Pjesma "Loser" dio je tog osjećaja gorčine Charlieja Putha.


Novitete na listi potpisuju još i Acraze feat. Goodboys ("Believe", br. 63), Rihanna ("Lift Me Up", br. 87) I Shakira & Ozuna ("Monotonia", br. 99).


Pjesmi "Lift Me Up" bila su potrebna svega tri dana emitiranja da debitira na listi ARC 100. Singl dolazi sa soundtracka skorašnjeg filma "Black Panther: Wakanda Forever", a potpisali su je Rihanna, Tems, Robyn Fenty, Ludwig Goransson i Ryan Cogler. Himnična pjesma "Lift Me Up" posvećena je životu i djelu Chadwicka Bosemana, glumca koji je utjelovio lik Blacka Panthera u prvom djelu Marvelova filmskog serijala i umjetnika koji nas je prije dvije godine prerano napustio. Radi se o prvoj novoj samostalnoj snimci Rihanne od albuma "Anti" iz 2016. godine.


Najveći skok na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) ostvarili su Alok, Sigala I Ellie Goulding sa suradnjom "All By Myself" (br. 33, 32 mjesta prema naprijed). Među 40 najemitirnijih najveći uspon (greatest gainer TFO) ostvarila je Beyonce sa singlom ‘CUFF IT’ (br. 18, 17 mjesta).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici