Hrvatski radio

Drugi program

NOVOGODIŠNJA PRIČA: Mlada sportska nada koju vodi glad za trofejima i - palačinkama!

30.12.2021.

19:56

Autor: HR2 / Lovorko Magdić

Petra Marčinko

Petra Marčinko

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Za kraj godine donosimo vam priču o našoj mladoj sportašici koja 2021. završava na prvom mjestu svjetske ljestvice u globalno popularnom sportu – tenisu. Gošća našeg programa bila je Petra Marčinko (16), najbolja juniorka svijeta!

- Dobar je osjećaj primati toliko čestitki i osjetiti da ljudi prepoznaju moj uspjeh, ističe mlada zagrepčanka Petra Marčinko koja je pod svjetla pozornosti stigla koncem godine, postavši osvajačica prestižnog juniorskog turnira ''Orange Bowl'' i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova. Prva kojoj je to uspjelo u sedam desetljeća toga natjecanja!


- Pomoglo je što sam imala dobru partnericu u parovima, Dianu Schneider, a baš sam nju pobijedila u pojedinačnom finalu. S obzirom da se poznajemo, na prvu mi je djelovalo kao trening, ali s vremenom sam osvijestila da se radi o finalu. Ona nije izdržala pritisak, iskreno će Petra, uz dodatak: ''biti prvi u nečemu što se održava 70 godina, stvarno je nevjerojatan doseg!''


A niz je i nevjerojatnih podudarnosti u životu ove mlade i perspektive tenisačice, rođene na dan hrvatskog osvajanja Davis kupa (2005.), što je uspjeh koji se ponovio 2018., istoga dana kad je Petra Marčinko osvojila svoj prvi međunarodni turnir!


- Da, slučajnosti koje me kao neki znakovi vode putem tenisa, komentira Marčinko, otkrivajući da joj je veliki uzor Dražen Petrović, a najdraža nagrada poslije svakog uspjeha – palačinke s čokoladom!


Gdje i s kim trenira, kakav joj je dnevni raspored, kako usklađuje školske i sportske obaveze i još mnogo toga otkrila je u razgovoru s Lovorkom Magdićem kojeg možete poslušati u nastavku:

Razgovor: Petra Marčinko - najbolja tenisačica 2021. godine u juniorskoj konkurenciji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.