Hrvatski radio

Drugi program

Obitelj Hainž vraća se iz Njemačke zbog ljubavi prema poljoprivredi

13.07.2022.

14:31

Autor: Hrvatski radio

Verena i Hrvoje Hainž

Verena i Hrvoje Hainž

Foto: Domagoj Sever / -

Berba borovnica u punom je jeku, a posebno je prometno ovih dana u Maruševcu gdje se vlasnici OPG-a Hainž, Verena i Hrvoje osim uzgoja borovnica, bave proizvodnjom meda i bučinog ulja. 

U emisiji Bombonijera Drugog programa Hrvatskog radija, vlasnici OPG-a Hainž iz Maruševca, Verena i Hrvoje, otkrili su kakav je život u Njemačkoj i zašto se žele vratiti u Hrvatsku, te se baviti uzgojem svojih proizvoda.


Već desetak godina rade u Münchenu, a onda petkom nakon završenog posla satima putuju do Maruševca kako bi vikend proveli radeći na svom OPG-u.


- Jako je naporno. Zadnje dvije godine su najgore. To su zapravo izgubljeni sati na cesti koje bismo mogli ili provesti zajedno ili biti stalno tu i imati više vremena za obitelj, prijatelje i rad na OPG-u, objašnjava Verena.


- Uz borovnice, imamo med, bučino ulje i lavandu. Od lavande smo jedne godine radili ulje, ali ona je zapravo tu samo zbog pčela. Ove godine očekujemo i do četiri tone borovnica, s time da to još nije puni urod. Sljedeće godine moglo bi biti oko 7 tona, dodala je.


- Naslijedili smo zemlju od djeda i bake, te nakon nekog vremena odlučili zamijeniti gradski život s onim na selu. München je miran i siguran grad, ali privlači nas mir i život na selu u Hrvatskoj. Tako smo počeli tražiti što se može napraviti na toj zemlji. Ideja je bila voće u koje se mora malo više uložiti na početku, ali kasnije donosi veću zaradu, ističe Hrvoje Hainž.

Borovnice, OPG Hainž

Borovnice, OPG Hainž

Foto: Domagoj Sever / -

Poznato je da borovnice sadrže vlakna, antioksidanse, mangan, kalij, kalcij, vitamin C i K. Uz to čiste organizam od štetnih tvari, a istraživanja pokazuju da je njihova konzumacija povezana s poboljšanom sposobnošću pamćenja jer borovnice pospješuju protok krvi. Prirodni su lijek za snižavanje šećera, a redovitom konzumacijom mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti. A odlične su i za sportaše jer pomažu bržem oporavku mišića nakon napornih treninga.


No, nisu samo bobice zdrave! Od listova možete pripremiti čaj koji će vam pomoći kod upale usne šupljine ili probavnih tegoba.


Volimo raditi i s te strane neće biti problem. Jednostavno moramo naći ravnotežu između rada i uživanja. Mislim da se to u Hrvatskoj puno lakše može postići s manje novca nego negdje vani.

Hrvoje Hainž

- Krajem ove godine ili početkom 2023. planiramo se zauvijek vratiti u Hrvatsku. Gore smo imali kredite i jednostavno nismo mogli drugačije započeti cijelu priču s OPG-om. To nas je držalo da tako dugo ostanemo, jer tu bismo mogli sve financirati, ali sad je s ovim urodom došlo vrijeme da se polako vratimo i počnemo graditi život ovdje. Voljeli bismo jednoga dana možda u cijelu priču ponuditi svojim gostima i domaću kuhinju, sa što više namirnica s našega vrta i naših polja. Želimo im pokazati da Zagorje ima super gastro priču. Nedavno su prijatelji iz Njemačke bili kod nas i oduševljeni su ljepotom, čistoćom, hranom, dostupnosti nekih namirnica kojih u Njemačkoj više uopće nema, ističe Hrvoje.


Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

OPG Hainž

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici