Hrvatski radio

Drugi program

Roko Roić: Na otoku Hvaru imamo više od 400 penjačkih smjerova

01.09.2022.

15:56

Autor: Tea Rožman Svedrović

Roko Roić

Roko Roić

Foto: Roko Roić / Privatni album

Kada govorimo o otoku Hvaru, mnogima je prva asocijacija party destinacija, buka i gužva. Ipak, svoje mjesto ovdje može pronaći baš svatko. Za one željne mirnijeg provođenja godišnjeg odmora tu su divlje plaže, skrivene uvale i šetnice, a ponudom posebno mogu biti zadovoljni oni željni avantura i outdoor sportova. 

 

Otok Hvar idealna je destinacija za one koji žele odmor provoditi u netaknutoj prirodi i pritom pomicati vlastite granice. Primjerice, možete se okušati u skoku s padobranom, slobodnom penjanju, vožnji kvadovima, planinarenju, paintballu, kajakingu, ronjenju, veslanju. Dobro označene biciklističke rute, kombinacije asfaltirane ceste i makadamskih puteva, omogućit će vam poglede na maslinike, suhozide, prekrasne skrivene šljunčane plaže a sve to uz mirisne borove šume. A možete zaigrati i kolektivne sportove poput tenisa, nogometa, rukometa, košarke i odbojke.


Vidjeti jedan od najljepših arhipelaga s nekih od vrhova većina ne propušta. Najbolje to zna Roko Roić, jedan od najboljih hrvatskih IT-evaca koji već godina živi na relaciji Zagreb - Split - Jelsa, a sportsko penjanje njegova je velika ljubav.    


- Što se tiče penjanja Hvar je na razini jedne od najrazvijenijih destinacija. Uz penjanje imamo i neke malo  manje intenzivne sportove poput planinarenja i ferrati. Imamo izvrsne lokalitete za održavanje trailova, te sjajne biciklističke staze. Tu su naravno i sve ostale morske aktivnosti.


- Penjanje se na Hvaru razvija već 20 godina i u tom razdoblju razvili smo gotovo 10 odvojenih lokaliteta s više od 400 smjerova na otoku. U našem sportu razvijanje svakog smjera traži i financijski i vremenski izdatak, tako da je to ogroman pothvat napravljen na jednom otoku. Svi ti smjerovi su sigurni, dokumentirani i objavljeni u penjačkim vodičima i izrazito su posjećeni. Neke od naših lokaliteta ljudi posjećuju cijelu sezonu, vremenski uvjeti su nam povoljni tijekom cijele godine, istaknuo je Roko Roić. 


Cijeli razgovor s Rokom Roićem u emisiji Sportski mikrofon poslušajte u nastavku.

Razgovor s Rokom Roićem u emisiji Sportski mikrofon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici