Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Subota, 17.07.2021 18:05

Natalija Manojlović: Sjedalo uz prozor

Duhovit, spretan i mudar tekst Natalije Manojlović niz je sudarajućih fragmenata životnih situacija u neurotičnom gradskom danu. No, prizori se nižu autoreferencijalnim principom – istovremeno su dijelovi tobožnje radio drame i stvarnosti. Igra koja iz toga proizlazi je zabavno – ironična, a usložnjava se prema kraju kad se uspostavlja tema izgubljenosti života među nizovima podataka zapisanim u paralelnoj stvarnosti kompjuterske tehnologije, medija ili pak u vlastitoj memoriji nagrizloj fobijama, neurozama ili bespotrebnom užurbanošću. Autorica i redateljica Natalija Manojlović do sada se već afirmirala kao zanimljiv kazališni autor. Scensko iskustvo proizašlo je iz njezina bavljenja plesom, koreografijom i scenskim pokretom. U sad već mnogim scenskim projektima znala se pojavljivati i kao autorica teksta, što je i ovdje sretan i zanimljiv slučaj. Diplomi iz psihologije nedavno je pridružila i diplomu iz kazališne režije na zagrebačkoj ADU.

HRT – HR 1 — Subota, 10.07.2021 18:05

Eugen Kumičić: OBITELJSKA TAJNA

Spretni fabulativni konstrukt i neosporna scenska duhovitost daju ovom Kumičićevom kazališnom komadu napetost i šarm, no on je očigledno pisan ne samo da bi zabavio, nego i angažirano oslikao hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve na kraju 19og stoljeća. Susret lica povodom prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta.

HRT – HR 1 — Subota, 03.07.2021 18:05

Nepoznati autor iz 18. stoljeća: Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića

Komedija nepoznatog makarskog autora iz 18. stoljeća, poznata i pod naslovom „Buzdovan“ („Buzdo“), vrhunska je komedija svog vremena koja može stati uz bok najboljih komedija predgoldonijevskog razdoblja. Zbog bavljenja antropologijom i seksualnošću na opscen, rableovski način, čini se gotovo nevjerojatnim da ju je napisao fra Kleme Grubišić kojem se komedija pripisuje. Praizvedena je sedamdesetih godina u beogradskom kazalištu Atelje 212 gdje se na repertoaru zadržala više od jednog desetljaća, dok je hrvatsku kazališnu praizvedbu doživjela na Splitskom ljetu 1998 u režiji Paola Magellia. U glavnim ulogama: Ivica Vidović i Božidar Boban. Režiju potpisuje: Petar Vujačić.

HRT – HR 1 — Subota, 26.06.2021 18:05

Emisija 26.06.2021.

Ivana Gudelj: POD ISTIM KROVOM

Najave

Nikolaj V. GogolJ: Mrtve duše (1.dio)

Subota, 24.07.2021. 18:05 - 18:55

Ova besmrtna, uvijek aktualna priča o "revizoru" mrtvih duša Čičikovu ostat će vjekovječan groteskni spomenik ljudskoj gramzivosti i lukavosti. Prva dva dijela naše radijske obrade bave se prvim dijelom romana. ...

NIkolaj V. Gogolj: Mrtve duše (2.dio)
Subota, 31.07.2021. 18:05 - 18:55

Đuro Sudeta: Rađanje čovjeka
Subota, 18.09.2021. 18:05 - 18:44

Sve najave