Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Subota, 23.10.2021 18:05

Hana Veček: Jabuke u šlafroku

Dramski tekst Hane Veček originalno pisan za radijski medij suptilno je istkana suvremena priča jednostavnih situacija, s mirisom kolača i mirom spoznaje. Smještena je u zagrebački milje i govor, te kuhinju u kojoj dvije majke, inače sestre, peku kolače i pripremaju ručak čekajući djecu koja više ne žive u Hrvatskoj. Jedna od njih ostala je bez vida, ali kao da joj ovaj nedostatak otvorio osjetila za stvarnost izvan vidljive. Da bi potvrdila sebi i sestri svoja naslućivanja, poslužuje se varkom. Autorica i ovim tekstom potvrđuje svoju posvećenost audio izrazu postavljajući sām dramski sklop na igru zvukom, dok se kao redateljica vlastitog teksta povukla u samozatajnu poziciju dajući glumcima i tišini da stvore ozračje jednostavnosti u kojoj se zaključuju životne drame. U glavnim ulogama: Ljiljana Bogojević i Biserka Ipša.

HRT – HR 1 — Subota, 16.10.2021 18:05

Antun Šoljan: Potop

Šoljanova televizijska drama "Potop“ s početka sedamdesetih godina Dva mlađa bračna para bježeći od oluje pronalaze u zabiti restoran koji kao da je predvorje za drugi svijet. Uporna kiša zamata njihove živote u duboku, životnu nedoumicu i izaziva provale očaja. Odgovor na pitanje bismo li vodili smisleniji i potpuniji život da smo znali kako živimo svoj posljednji dan ostaje u zraku kao nemoćna opomena. Dramu smo s jednostavnim rješenjima smjestili u naše vrijeme, a režiju potpisuje Vedrana Vrhovnik: Leona Paraminski, Krešimir Mikić, Vanda Winter, Nikša Butijer i Frano Mašković.

HRT – HR 1 — Subota, 09.10.2021 18:05

Fabijan Šovagović: Sokol ga nije volio (2.dio)

Drugi dio antologijske drame Fabijana Šovagovića, snimljene 2009-te za Dramski programa HRa, a u emisiji Radio igra urednika Hrvoja Ivankovića. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Igraju: Darko Milas, Vlasta Ramljak, Saša Anočić, Goran Grgić, Suzana NIkolić, Antonija Stanišić i drugi.

HRT – HR 1 — Subota, 02.10.2021 18:05

Fabijan Šovagović: Sokol ga nije volio (1.dio)

Slavonsko selo u vihoru Drugog svjetskog rata. Gazda Šima pokušava zaštititi svoju obitelj od vremena u kojem žive, no vojske i ideologije doslovno prolaze kroz njihove živote. Antologijsku dramu Fabijana Šovagovića za radio je adaptirao i uredio Hrvoje Ivanković, a režirala Stephanie Jamnicky. U velikom glumačkom ansamblu moći ćemo čuti: Darka Milasa, Vlastu Ramljak, Gorana Grgića, Helenu Buljan, Sašu Anočića, Suzanu NIkolić, Antoniju Stanišić, Tomislava Rališa, Mladena Vulića i druge. Ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; glazbeni urednik: Davor Rocco.

Najave
Đino Đivanović: DAN KOJEGA NEĆU ZA CIJELI ŽIVOT ZABORAVITI

Đino Đivanović: DAN KOJEGA NEĆU ZA CIJELI ŽIVOT ZABORAVITI

Subota, 30.10.2021. 18:05 - 18:55

Međunarodnim nagradama ovjenčani dokumentarac Đine Đivanovića donosi priču o Carpathiji, brodu najpoznatijem po tome što je 15. travnja 1912. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Ujedno, to je priča ...

Halil Gibran: Prorok
Subota, 06.11.2021. 18:05 - 18:55

Dina Vukelić: Ako kažeš, gotov si
Subota, 13.11.2021. 18:05 - 18:50

Sve najave