Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Subota, 27.02.2021 18:05

Vjenceslav Novak: ŠTO JE KRIVO?

Pod ovim, gotovo programatskim naslovom, krije se još jedan Novakov pokušaj da kaže nešto o hrvatskoj zbilji krajem devetnaestog stoljeća. Novela prati transformaciju Pavla Živovića -Paje, od mladog, angažiranog i talentiranog intelektualca do karijeriste i oportuniste. U njegovoj sudbini pisac detektira dio problema koji opterećuju ondašnju Hrvatsku, ali i duševni labirint kojim pluta izgubljena Pajina savjest. Upravo u tananoj psihološkoj razradi našli smo i razlog još jednog Novaka u našem repertoaru jer, čini se, društvene okolnosti se mijenjaju a čovjekova nutrina ostaje ista, u svakom vremenu prepoznatljiva. Razgovor glavnog lika i njegovog alter ega uzet je kao osnova dramatizacije, a redatelj Petar Vujačić povjerio je glumcu Frani Maškoviću osjetljiv zadatak razgovora sa samim sobom. U ostalim ulogama u slušat ćemo: Helenu Buljan, Adriana Pezdirca, Dražena Šivaka i Tomislava Martića.

HRT – HR 1 — Subota, 20.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - Jedan čovjek i jedna žena na zagrebačkim ulicama

Ovom prilikom u središtu zbivanja za stolom u kavani Corso, nije intelektualna rasprava već intiman, komoran razgovor mladog Bužimskog s Vladimirom Vukovićem Vladekom. Naime, budući pisac, tadašnji student, prepričava slučajan noćni susret i traži od sugovornika da mu pomogne naći u njemu dublji smisao. Razgovor se pretvara u ideju o budućoj priči, koju će mnogo godina kasnije Bužimski napisati, ali je Vladek više neće moći pročitati. Ili hoće?

HRT – HR 1 — Subota, 13.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - NAJRADOSNIJI PERFORMANS IZ DOBA KOMUNIZMA

Za stolom Vladimira Vukovića Vladeka, filmskog kritičara, koji u kavani Corso okuplja prijatelje i umjetnike prkoseći sivilu ideologiziranog vremena sedamdesetih i početka osamdesetih, ovaj put se razgovara o opusu velikog filmskog redatelja - Howarda Hawksa. Bit će to odličan otponac za ideju koja se kuha u glavi Velikog Performera. Epizoda četverodijelnog serijala nastalog na osnovu knjige "Nezaboravne priče iz kavane Corso“ D. J. Bužimskog posvećena je akciji "Zagreb, volim te“ Tomislava Gotovca iz 1981 godine.

HRT – HR 1 — Subota, 06.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - KAKO SE RASTALIO ČELIK

Prema jednoj od priča iz knjige "Nezaboravne priče iz kavane Corso“ posvećene, kako sam pisac kaže, "podjednako prostoru kavane i čovjeku koji je u njoj bio redovan gost: filmskom kritičaru i publicistu Vladimiru Vukoviću- Vladeku“. Za Vladekovim Stammtischom ovom prilikom raspravlja se o Ruskoj revoluciji, njenim vođama i njenim žrtvama. Iz duhovito-cinične debate (koju za susjednim stolom prisluškuje dežurni Udbaš) izranja priča o čovjeku, inače bivšem kažnjeniku Golog otoka, koji je sanjao o tome da se pokloni mumificiranom Lenjinu na Crvenom trgu. Kako počinje i završava njegov san poslušajte u prvom dijelu diptiha Dubravka Jelačića Bužimskog.