Hrvatski radio

Prvi program

Najbolji dokumentarni filmovi 2021.

01.01.2022.

12:03

Autor: Ivan Žaknić

Preporuka Ivana Žaknića: najbolji dokumentarni filmovi 2021.

Preporuka Ivana Žaknića: najbolji dokumentarni filmovi 2021.

Foto: Hrvatski radio/Pixabay / HRT

Prvi dan nove 2022. godine donosimo pregled 5 najboljih dokumentarnih filmova prema izboru našeg Ivana Žaknića.

5. Povratak u Reims:Fragmenti/Retour a Reims:Fragments, Jean Gabriel Periot, Francuska, 2021. - Periot se u svom dokumentarcu uspješno nadovezuje na sjajni roman Didiera Eriribona o evoluciji radničke klase. Rezultat je svojevrsni esej o povijesti i sadašnjosti francuskog radništva, historijatu lijevih ideja i francuskoj Komunističkoj partiji. Uz dodatak osobnog priznanja o mladalačkoj neželji pripadanju obitelji radničkog podrijetla i bezuspješnoj potrazi za zamecima revolucije u današnjem svijetu tamo gdje ih nema kao u slučaju notornih "žutih prsluka".

4. Babin Jar. Kontekst/Babi Yar. Context, Sergej Loznica, Nizozemska/Ukrajina, 2021. - ukrajinski "majstor doxa" i vrhunski kroničar istočnoeuropske povijesti na IDFA-i je trijumfirao 246-tominutnim Gospodinom Landsbergisom o litavskoj "pjevačkoj revoluciji" potkraj sovjetskog komunizma. Prije toga snimio je Babin Jar. Kontekst, a oba smo filma vidjeli na Human Rights Film Festivalu. Potonji je još fascinantniji. Radeći isključivo s restauriranim arhivskim materijalom Loznica istražuje pozadinu masakra nad 33 tisuće ukrajinskih Židova u rujnu 1941. u okolici Kijeva. Svakim kadrom ovog potresnog filma odzvanjaju riječi Vasilija Grosmana: "U Ukrajini nema Židova...Tišina. Tišina. Jedan je narod ubijen"

3. Zemlja je plava poput naranče/The Earth is Blue as an Orange, Iryna Tsilyk, Ukrajina/Litva, 2020. - Kakvu bi ulogu magični svijet filma mogao imati u doba katastrofe? Kako rat prikazati na filmu? Može li se ratna trauma istinski pretvoriti u umjetničko djelo? Sva su se ova pitanja otvorili redateljici Cilik prilikom posjeta jednom ukrajinskom gradu u ratnoj zoni gdje je zatekla samohranu majku četvero djece koji svi gaje ljubav prema filmu. Dio tih odgovora – od kojih su neki tek mogući – pretočila je u remek-djelo nagrađeno na Sundanceu, ali i na ZagrebDoxu.

2. Gospodin Bachmann i njegov razred/Herr Bachmann und seine Klasse, Maria Speth, Njemačka, 2021. - malo-pomalo, od Cantetova Razreda do Zbornice Sonje Tarokić, škole i obrazovni sustav postale se mjesto ideoloških refleksija društva u očima filmaša. Ugledna njemačka dokumentaristica Speth otišla je i korak dalje strpljivo gradeći svoj 217 minuta dugi film smješten u razred s dvanaest nacija u Stadtallendorfu, gradu s tek nešto više od 20 tisuća stanovnika. Strpljivost je imanentna i glavnom liku filma, emotivnom i inteligentnom školskom profesoru koji u troglasju sa svojim učenicima i Lennonovom Imagine ushićenog gledatelja podsjećaju na nevjerojatnu, a zaboravljenu, moć obrazovanja.

1. Bijeg/Flee, Jonas Poher Rasmussen, Danska, 2020. - ugledni sveučilišni profesor intimno se ispovijeda redatelju filma otkrivajući mu bolnu tajnu koju je potiskivao dva desetljeća. Rasmussen to priznanje pretvara u fascinantan hibrid dokumentarnog i animiranog. Tek kad je proglašen najboljim europskim dokumentarcem i najboljim europskim animiranim filmom, prisjetili smo se kakav su nam biser podarili organizatori ZagrebDoxa u jednom od svojih programa.

Ne propustite ni preporuke najboljih 30 filmova strane produkcije u dva nastavka Film u 2021. - strana produkcija i Najboljih 15 filmova 2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici