Hrvatski radio

Prvi program

Biogorivo

24.06.2022.

12:45

Autor: Hrvatski radio

Trstika

Trstika

Foto: - / Pixabay

Čovjek se oduvijek pouzdao u biljke. U njihovu hranjivost i ljekovitost. Napretkom tehnologije došli smo do toga da biljke danas možemo koristiti i kao izvor energije. 

Posljednjih godina proizvodnja energije iz biljaka pobuđuje sve više zanimanja kod javnosti. Sve se više govori i raspravlja o biogorivu koje doprinosi smanjenju upotrebe fosilnih goriva, kao i emisiji štetnih plinova.

Kolika je potreba uopće za tim obnovljivim izvorima energije iz biljaka, te što propisuje europska regulativa o upotrebi i proizvodnji biogoriva, govori dr. sc. Vanja Jurišić, izvanredna profesorica sa Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Uz već postojeću proizvodnju goriva iz onih prehrambenih kultura kao što su kukuruz, trska ili uljana repica, posljednjih godina sve se više potiče uzgoj i proizvodnja posebnih tzv. energetskih biljaka. Jedna od njih je i Miskantus o kojem možete više poslušati u emisiji o Slušaj kako zemlja diše posvećenoj biogorivima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušaj kako zemlja diše

Ekološko edukativna emisija, govori o očuvanju i zaštiti okoliša planeta Zemlje, njezinoj bogatoj biološkoj raznolikosti koju treba sačuvati od svih gospodarskih zahvata u okoliš, posebno kod investicija upitnog okolišnog aspekta.

Poslušajte u Slušaonici