Hrvatski radio

Prvi program

Dani prevencije u Županji

12.05.2023.

12:31

Autor: Hrvatski radio

Osnovna škola Mate Lovraka u Županji

Osnovna škola Mate Lovraka u Županji

Foto: Ivana Sučić / HRT

Udruga Pragma je 4. i 5. svibnja 2023. održala 12 radionica i predavanja za učenike Osnovne škole Mate Lovraka u Županji u okviru Dana prevencije koji su rezultat dugogodišnje suradnje s djelatnicima škole.

"Nekada se jednostavno svi osjećamo kao da nismo dovoljno bitni, kao da ne vidimo koliko zapravo vrijedimo" - otkrila nam je u razgovoru za emisiju Izvan okvira učenica petog razreda Osnovne škole Mate Lovraka u Županji. I brojni drugi učenici koji su sudjelovali na radionicama "To sam ja - slika o sebi", "Osjećajne radionice", "Ja i ti - samoregulacija emocija u odnosima" su nam povjerili s kakvim se izazovima nose tijekom svog odrastanja. Rijetko govore o svojim emocijama i više su skloni držati sve u sebi, ustručavaju se istaknuti svoje kvalitete, ne znaju se nositi s osjećajem ljutnje prema sebi i drugima što dugoročno može ostaviti posljedice na njihovo mentalno zdravlje. 


Psihologinja Mirjana Soljačić i socijalna pedagoginja Jelena Adamlje iz udruge Pragma upozorile su da problemi u samopoštovanju počinju već u ranoj osnovnoškolskoj dobi i da su uzroci različiti. "Karakteristike obrazovnog sustava su jedan od razloga zbog čega se osjećaju loše kao i okolina u kojoj žive, ali i odnosi u obitelji i s prijateljima. Rizična ponašanja, problemi s ovisnostima, problematični romantični odnosi su samo neke od posljedica niskog samopoštovanja i loše slike o sebi" - istaknula nam je Mirjana Soljačić.


Što su nam još učenici otkrili o svojim emocijama i potrebama, kako prevenirati posljedice koje, nažalost, mogu biti tragične te tko i na koji način mora uložiti napore u odgajanje djece u sretne, zadovoljne, marljive i empatične osobe - poslušajte u emisiji Izvan okvira 15.5.2023. u 13 sati i 10 minuta.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izvan okvira

Što je cjeloživotno obrazovanje, kako naučiti djecu i mlade životu i koji su problemi učenika, studenata, profesora i znanstvenika govori emisija o obrazovnoj politici, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju - Izvan okvira.

Poslušajte u Slušaonici