Hrvatski radio

Prvi program

Laboratorij ideja u Kistanjama

05.09.2023.

11:42

Autor: Hrvatski radio

Mali volonteri

Mali volonteri

Foto: Ivana Sučić / HRT

Kninska udruga Čarobni svijet u sklopu projekta Laboratorij ideja održala je volontersku akciju u Kistanjama koja je rezultirala uređenjem zapuštenog dječjeg parka. U akciji su sudjelovala djeca, mladi i njihovi roditelji zbog kojih je park postao ljepše i poticajnije mjesto za igru i druženje.

Volonterska akcija u Kistanjama samo je jedna od metoda rada udruge Čarobni svijet u projektu Laboratorij ideja koji promiče volonterstvo kao oblik uključivanja u život zajednice te promiče važnost volontiranja u poboljšanju kvalitete života u lokalnoj zajednici. Laboratorij ideja okuplja djecu i mlade s područja Knina, Biskupije, Kijeva i Kistanja koju su dobili priliku izraziti predstavnicima lokalne vlasti što žele mijenjati u svojoj zajednici i sudjelovati u stvaranju tih promjena.


Udruga Čarobni svijet već deset godina prepoznaje potrebe djece i mladih na tom području, kroz različite programe i projekte pružaju podršku roditeljima, odgajateljima i djelatnicima lokalnih škola u odgoju djece kako bi se razvili u kvalitetne i produktivne osobe, ispričala nam je u razgovoru predsjednica udruge Anita Ercegovac. Da u tome uspijevaju potvrdili su nam i roditelji djece koja sudjeluju u programima poput volonterske akcije u Kistanjama, a rezultati nerijetko nadilaze ciljeve projekta. Marija Karamatić, majka četvero djece iz Kistanja, je kroz projekt udruge Čarobni svijet postala volonterka što ju je, u konačnici, dovelo do zaposlenja. "Volontiranje mi je promijenilo život, postala sam koristan član ove zajednice jer sam ovdje postigla nešto za sebe, ali i za tu djecu i mlade s kojima radim i živim".


Tko je još kroz volontiranje otkrio čime se želi baviti u životu, koji su još prepoznatljivi rezultati udruge Čarobni svijet iz Knina i što su nam o životu djece u Kistanjama otkrili mališani - poslušajte u emisiji Civilno društvo koja se emitira 6. rujna 2023. u 8 sati i 30 minuta na Prvom programu HR-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Civilno društvo

Rad udruga, projekti koje organizacije civilnoga društva provode u fokusu su emisije u kojoj se često govori o solidarnosti, toleranciji, ravnopravnosti i volontiranju. Predstavljaju se udruge iz svih krajeva Hrvatske te se govori o pitanjima važnim za razvoj civilnog društva.

Poslušajte u Slušaonici