Hrvatski radio

Prvi program

Livija Kroflin

09.12.2022.

12:04

Autor: HRA

Livija Kroflin

Livija Kroflin

Foto: - / Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Gošća emisije U sobi s pogledom 10.12.2022. je teatrologinja, književna prevoditeljica, sveučilišna profesorica, urednica i prije svega strastvena ljubiteljica i proučavateljica lutkarske umjetnosti.

Livija Kroflin rođena je u Zagrebu, gdje je na Filozofskom je fakultetu diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik 1980., a kasnije magistrirala i doktorirala radovima s područja lutkarstva. Bila je dugogodišnja umjetnička voditeljica PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka, ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi; danas predaje na Odsjeku za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Poslijediplomskom specijalističkom studiju Dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te na sveučilištu u Slavonskom Brodu. Autorica je nekoliko knjiga o lutkarstvu; za knjigu naslovljenu Duša u stvari ove je 2022. godine, dobila i Demetrovu nagrada za godišnje ostvarenje Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa. Članica je međunarodnog Izvršnog odbora svjetske UNIMA-e i predsjednica međunarodne UNIMA-ine komisije „Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji“. Godine 1999. odlikovana je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. 


U emisiji U sobi s pogledom 1.12.2022. na Prvom programu Hrvatskog radija, Livija Kroflin otkrit sjeća li se svoje prve dječje lutke, je li se ikad sama okušala kao lutkarica, koji su joj najdraži autori lutkarskih predstava, zašto djeca imaju poseban odnos s lutkama, te koje je mjesto lutke i lutkarskog kazališta u životu suvremenog čovjeka. Autorica emisije je Irena Plejić Premec.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici