Hrvatski radio

Prvi program

Matematika

16.03.2023.

15:36

Autor: Hrvatski radio

U trendingu

U trendingu

Foto: Ivana Sučić / HRT

Osmaši diljem Hrvatske u petak pišu nacionalni ispit iz Matematike pa su osnovnoškolke Sara i Nuša ovog utorka u emisiji odlučile saznati zašto je matematika mnogima "najgori" predmet.

"Svatko tko ima dobrog profesora može zavoljeti matematiku" - složile su se gošće ovotjedne emisije U trendingu, doc.dr.sc. Franka Miriam Brückler s Matematičkog odjela PMF-a i Paula Horvat, studentica i članica udruge Mladih nadarenih matematičara "Marin Getaldić". Tvrde da im je njihovo iskustvo tijekom školovanja pokazalo da čak i neki profesori matematike ne vole svoje predmet što znači da ne mogu biti ni dobri predavači. Ipak, učenički problem s matematikom ne uzrokuju isključivo profesori već i činjenica da mnogi ne shvaćaju kako je matematika poput sporta - treba puno raditi. Franka Miriam Brückler je voditeljicama emisije ispričala kako nije odabrala matematiku kao omiljenu zato jer ju je obožavala nego zbog toga što joj je bila najlakši predmet. Paula Horvat i ostali članove udruge "Marin Getaldić" kroz različite radionice za učenike pokušavaju dokazati koliko matematika može biti zabavna i jednostavna, a pripremaju ih i za različita matematička natjecanja.

U emisiji je sudjelovao i Damir Sabol, osnivač PhotoMatha, a što ga je potaknulo na razvijanje najpopularnije svjetske aplikacije za učenje matematike i koji su planovi za razvoj - poslušajte u emisiji U trendingu koja je emitirana 14.3. na Prvom programu Hrvatskog radija.

@utrendingu Tema ovotjedne emisije bila je matematika, a Sara je riješila kratki matematički kviz. #fyp #hrvatskiradio ♬ original sound - U trendingu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U trendingu

Emisija U trendingu u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

Poslušajte u Slušaonici