Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - Antonija Krasnik (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Vaza od obojenog stakla Antonije Krasnik, iz stalnog postava MUO(izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Vaza od obojenog stakla Antonije Krasnik, iz stalnog postava MUO(izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

U Muzeju za umjetnost i obrt čuva se nekoliko staklenih vaza koje je dizajnirala Antonija Krasnik, hrvatska umjetnica i dizajnerica koja je djelovala na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Slikarica i kiparica Antonija Krasnik prva je hrvatska primijenjena umjetnica i dizajnerica. Vladina stipendija omogućila joj je školovanje u Beču, a obrazovanje je kasnije nastavila u Parizu. Već kao učenica u bečkoj Obrtnoj školi susreće se s idejama moderne umjetnosti i umjetnicima koji su ih promicali i od njih uči. Školovanje kasnije nastavlja u Parizu i već zarana postaje poznato dizajnersko ime u europskim razmjerima. Za ono vrijeme kada su žene imale ograničene mogućnosti za stručnu naobrazbu, a još manje za profesionalno bavljenje umjetnošću, njezina sposobnost da se afirmira kao profesionalna umjetnica vrijedna je  divljenja. Iako nije bila članice ni jedne umjetničke grupe, bez pokrovitelja i bogatih mecena, Antonije Krasnik je uspjela postati tražena dizajnerica koja je uspješno surađivala s industrijom: po njezinim su se nacrtima izrađivali predmeti u poznati europskim tvornicama keramike, metala i stakla.

Dizajnirala je uporabne i dekorativne predmete, nakit i odjeću koju je sama nosila, a izlagala je na brojnim izložbama dekorativnih umjetnosti u Beču, Berlinu, Münchenu, Londonu, St. Louisu, Torinu i Parizu.

Godine 2013. u ciklusu Znameniti Hrvati, Hrvatska je pošta objavila i marku s likom Antonije Krasnik, koju je, kao i druge četiri iz te serije, dizajnirala Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. 

 

Autorica: Sanja Milovac, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018. 

PRIČE O STAKLU - ANTONIJA KRASNIK

marka.jpg

marka.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici