Hrvatski radio

Prvi program

Riječke razglednice - Molo Adamich (Muzej grada Rijeke) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Ilustrirana dopisnica iz 1913. prikazuje današnji Gat Karoline Riječke, nekadašnji Molo Adamich.  (izvor: Muzej grada Rijeke)

Ilustrirana dopisnica iz 1913. prikazuje današnji Gat Karoline Riječke, nekadašnji Molo Adamich. (izvor: Muzej grada Rijeke)

Foto: - / -

RIJEČKE RAZGLEDNICE - MOLO ADAMICH Na prijelazu 19. u 20. stoljeće na riječkim se gatovima odvijao pomorski transport robe i ljudi, a najpoznatiji među njima bio je Molo Adamich, današnji Gat Karoline Riječke.

Živost Rijeke kao lučkoga grada na prijelazu s kraja 19. i početka 20. stoljeća dobro prikazuju razglednice riječke Rive i njezinih gatova. Motiv ove je dnevni ritam i živost na gatu, iskrcaj putnika i ukrcaj robe. 

'U neke se brodove krca svakovrsna roba, iz drugih se opet iskrcava. Tu je život, lupa, buka i vika ljudi, kola, taljiga, nosila, da se to ne da opisati.' Julije Kempf, Uz obalu Adrije, 1902. (iz kataloga izložbe Pozdrav iz Rijeke/Un saluto da Fiume)

Riječka je Riva nekoć bila morski žal, pa se obala nazivala Contrada del Lido na talijanskom ili Lido Rakpart na mađarskom jeziku.

Gatovi i rive mjesta su susreta, tu se ispraćalo i dočekivalo, ukrcavalo i iskrcavalo… Kakva se priča krije u pozadini ove razglednice, otkriva viša kustosica Marija Lazanja Dušević.

 

 

Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2019.

  

Riječke razglednice - Molo Adamich

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici