Hrvatski radio

Prvi program

Roditeljstvo novog doba

17.03.2023.

11:44

Autor: Hrvatski radio

Osnovna škola Bol na Braču

Osnovna škola Bol na Braču

Foto: Ivana Sučić / HRT

Udruga Pragma već dugi niz godina provodi projekt „Podrška obitelji u zajednici”, a kroz novi ciklus radionica „Roditeljstvo novog doba – Što kad izostanu upute za upotrebu” pokušavaju roditeljima pružiti dodatna znanja i vještine pomoću kojih će uspješnije prevladavati izazove u odgoju svoje djece.

Udruga Pragma i djelatnici škole

Udruga Pragma i djelatnici škole

Foto: Ivana Sučić / HRT

„Mir, mir, mir – nitko nije kriv: prosocijalno ponašanje i nenasilno rješavanje sukoba” - naziv je radionice koja je nedavno održana u Osnovnoj školi Bol na otoku Braču. Stručnjakinje iz udruge Pragma, psihologinje Mirjana Soljačić i Marija Granić, su s roditeljima i djelatnicima škole razgovarale o tome kako potaknuti pozitivna ponašanje kod djece. Otkrile su i kako unaprijediti njihovu međusobnu komunikaciju koja nerijetko završi sukobom između roditelja i djeteta. Roditelji su priznali da gotovo svakodnevno u razgovor sa svojim djetetom krenu s negativnim stavom što potvrđuje rezultate istraživanja koji pokazuju da od 20 minuta dnevne komunikacije roditelji gotovo pola vremena provedu kritizirajući dijete. I djelatnici i roditelji škole se slažu da moraju međusobno bolje surađivati, ali su naglasili da im je prijeko potrebna podrška stručnjaka zbog čega su iznimno zahvalni na dolasku udruge Pragma u njihovu lokalnu zajednicu.

Što su nam sve roditelji otkrili o njihovim roditeljskim „mukama”, na koji način škola i obitelj mogu potaknuti prosocijalno ponašanje kod djeteta i kako postati bolji roditelj – poslušajte u emisiji Umijeće odrastanja koja se emitira u ponedjeljak, 20.3., u 12,30 na prvom programu Hrvatskog radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici