Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrhunski naslovi filmskih festivala u Vukovaru

12.08.2014.

16:28

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osmo izdanje Vukovar film festivala - festivala podunavskog filma donosi od 25. - 30. kolovoza 81 projekciju najboljih recentnih podunavskih i svjetskih filmskih ostvarenja na sedam lokacija u Vukovaru, Vinkovcima i Županji, a otvorit će ga film "Križni put" redatelja i scenarista Dietricha Bruggemanna.

"Ove godine imamo fantastičan program filmske kreme sa svjetskih 'A' festivala Cannesa, Sundancea, Berlina. Vjerujemo da će to naša publika prepoznati", kazala je selektorica programa Ivana Perić na konferenciji za novinare i tradicionalnom druženju uz fiš paprikaš na terasi Veslačkog kluba Zagreb.
Bruggemann, čiji je film nagrađen Nagradom ekumenskog žirija te Srebrnim medvjedom u Berlinu za najbolji scenarij, nazočit će otvorenju.

U konkurenciji dugih igranih filmova ističu se još talijansko-njemački film "Čuda" Alice Rohrwacher, nagrađen Velikom nagradom žirija u Cannesu. "Tu su i dva sjajna mađarska filma 'Bijeli bog' Kornela Mundruczoua u kojemu glavne uloge igraju psi, kojima je u Cannesu dodijeljena Pseća palma za glavne uloge, te 'Bilježnica' Janosa Szasze, koji je osvojio Kristalni globus na Karlovym Varyima 2013.", kazala je Perić.
Festival ni ove godine ne zaobilazi ponajbolje od recentne hrvatske produkcije. "Ove godine to je ovjenčan brojnim pulskim arenama film 'Broj 55' Kristijana Milića, koji će također biti jedan od gostiju festivala", dodala je Perić.
Iz dokumentarne konkurencije izdvajaju se film Pavela Štingela "Eugenika"; "Pod naponom" još jednog festivalskog gosta Huberta Canavala, a u programu su i njemački film "Veliki muzej" Johannesa Holzhausena, mađarski "Overdose, utrka za snom" Gabora Ferenczyja, te na Karlovym Varyima nagrađen hrvatski dokumentarac "Autofokus" Borisa Poljaka.
Popratni program "Svijet" donosi najrazvikanije filmove recentne svjetske produkcije, među kojima i novi film Andreja Zvjagniceva "Levijatan", "Čarolija na mjesečini" Woodyja Allena, te "Davatelj" Philippa Noycea.

Perjanica programa "Europo otvori se" koji prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije je novi film braće Dardenne "Dva dana, jedna noć". Novi program "Britanski fokus" među ostalim prikazat će novi film Jonathana Glazera "Ispod kože", "Dvojnici" Richarda Ayodea, te na Sundanceu nagrađeni glazbeni film "Bože, pomozi djevojci" Stuarta Murdocha.
Bit će također ušpriličena retrospektiva recentnih naslova španjolskog redatelja Pedra Almodovara te Oscarovke Susanne Bier.
Projekcije ponajboljih filmova recentne podunavske i svjetske kinematografije počinju od matineja a traju do kasno u noć a odvijat će se na terasi Agencije za vodne puteve, u perivoju dvorca Eltz, u novootvorenom CineStaru Vukovar, kinu Borovo naselje, na Vikovarskoj adi, te na novim lokacijama u Centru znanja Vinkovci, i Parku muzeja Županja.
Zabava svakoga dana završava besplatnim koncertima a ove godine na terasi novootvorenog Golubica malla nastupit će Diskobajagi, Vatra, Ban & Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek & Cargo Trio, i gostujući DJ iz kluba Papaye.
Uz filmski, festival ima i bogat popratni edukativni program u sklopu kojega će biti održane tri filmske radionice - Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica i radionica STOP animacije.
Članovi žirija ove su godine filmska kritičarka Branka Šomen, slovenska glumica Milena Zupančić i filmski povjesničar Daniel Rafaelić. Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je kako je festival u osam godina postojanja prešao put od sedam filmova prikazanih na njegovom prvom izdanju, do današnjeg 81 projekcije ponajbolje svjetske produkcije.
Prihodi od svih prodajnih ulaznica bit će donirani za u nedavnim poplavama potpuno uništeni Multimedijalni centar Studio kreativnih ideja Gunja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.