Hrvatski radio

Radio Osijek

5. Osječki dani bioetike

07.11.2022.

13:58

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

5. Osječki dani bioetike

5. Osječki dani bioetike

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Međunarodnom konferencijom "Bioetika i ljudska prava", na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u ponedjeljak 7. studenoga počeli su 5. Osječki dani bioetike. Domaći i inozemni stručnjaci u sklopu dvodnevnog će programa pokušati odgovoriti na brojna aktualna pitanja.

Uz domaćine s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, okupili su se stručnjaci iz području odgoja i obrazovanja s drugih fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i inozemstva. Kako je istaknula izv.prof.dr.sc. Lidija Bakota u ime Fakulteta organizatora, domaći i inozemni stručnjaci u sklopu dvodnevnog će programa pokušati odgovoriti na aktualna pitanja etičnosti, morala i ljudskih prava: "Vjerujem da će znanstvenici promišljati i o pravima svih živih bića, osobito pravima onih koji su slabi i koji su ranjivi, koji se sami ne mogu boriti za svoja prava, a za koje smo upravo svi mi pozvani da budemo njihovi zagovornici", rekla je Bakota.


Predsjednik Organizacijskog odbora 5. dana Osječke bioetike izv.prof.dr.sc. Ivica Kelam dodao je kako su ljudska prava uvijek goruća tema, ne samo u bioetici: "Uz domaćine tu su znanstvenici iz Makedonije i Srbije koji će promišljati o položaju čovjeka u 21. stoljeću, te njegovim pravima i slobodama. Širok je raspon stručnjaka koji će zajedno promišljati o odnosu bioetike i ljudskih prava s obzirom na to da su ona uvijek aktualna poput trenutačno u ratu u Ukrajini. Jedna od glavnih ciljeva bioetike je očuvati humanost prema svakom živom biću, stoga će i o tomu biti riječi na dvodnevnoj konferenciji", rekao je profesor Kelam i dodao kako će završetkom dvodnevnog skupa, rezultati rada biti predstavljeni u časopisu "Pannoniana" Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.


Suorganizatori 5. Osječkih dana bioetike su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Kineziološki fakultet, Hrvatsko bioetičko društvo, Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju.

Lidija Bakota i Ivica Kelam

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.