Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo: Brončani sjaj Zlatnog cvijeta Europe

05.11.2014.

21:36

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovo je u natjecanju za Zlatni cvijet Europe osvojio brončanu medalju koja će gradonačelniku Zoranu Vinkoviću biti uručena sutra u Solinu, na 21. međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza (INTERSTAS 2014.)

Istodobno će i Ninu Direkcija hrvatske asocijacije za cvijeće i krajobraz dodijeliti srebrnu medalju, koju je osvojio u kategoriji gradova ili mjesta s manje od tri tisuće stanovnika.

Odluka da je Đakovo dobitnik brončane medalje za Zlatni cvijet Europe u kategoriji gradova s više od pet tisuća stanovnika poznata je od 24. rujna ove godine, a osvojena je u konkurenciji od 1700 prijavljenih gradova iz 12 europskih zemalja. Poseban međunarodni žiri ocjenjimavo je deset kriterija: “Uz uređenost, odnosno ljepotu grada, cvijeće, hortikulturu, ocjenjuje se kvaliteta života i življenja građana, vodi se posebno računa o vodama, parkovima i parkovnoj arhitekturi, čistoći grada, kanalizacija, obnovljivi izvori, edukacija, udruge građana i općenito koliko su građani uključeni u pripreljenost grada za što bolju kvalitetu života”, objasnio je Vojko Pleština, predsjednik Asocijacije za cvijeće i krajobraz za Hrvatsku.

"Đakovo i Nin su se sjajno predstavili kao gradovi, a izvrsno su prezentirali i Hrvatsku u svojim pripremama za ovogodišnji Zlatni cvijet Europe i dočeku međunarodnog žirija za to natjecanje", istaknuo je Pleština. Dobitnik posebne povelje ovogodišnjega INTERSTAS-a je i hrvatski tenisač, pobjednik US Opena Marin Čilić, kojemu je priznanje dodijelila Europska federacija turističkih novinara (FEST) zbog, kako je obrazloženo, izvrsnih sportskih rezultata i za izniman doprinos međunarodnoj afirmaciji tenisa, a time i vrlo važnoj promociji turizma Hrvatske u svijetu.
U sklopu 21. INTERSTAS-a u Solinu će se održati i 17. međunarodni festival turističkog filma (ITFCRO), a hrvatski gradovi i mjesta/sela predstavit će se 13. put za Zlatni cvijet Europe 2015. Na 17. međunarodni festival turističkog filma stigla su 243 filma iz 58 zemalja, a za neku od festivalskih nagrada nominirano ih je 55, od kojih 44 strana i 11 hrvatskih, rečeno je na konferenciji za novinare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.