Hrvatski radio

Radio Osijek

HAZU Osijek - Dani otvorenih vrata

25.11.2014.

09:55

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz Dane otvorenih vrata 25. i 26. 11. 2014. HAZU u Osijeku prigodnim programom obilježava 40 godina postojanja. Djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom na području humanističkih i društvenih te prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima.

HAZU ima zavode u 14 gradova diljem Hrvatske i jedan od najaktivnijih i najznačajnijih je ovaj u Osijeku, ocjenjuje predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. Zavod se bavi humanističko-društvenim temama, a istodobno je povezan s gospodarstvom, s naglaskom na poljoprivredu. Zadaća Akademije i jest da bude otvorena i okrenuta budućnosti te uključena u rješavanje aktualnih društvenih problema, istaknuo je akademik Kusić.

Dani otvorenih vrata održavaju se 25. i 26. 11. 2014. i dio su nacionalnog programa u sklopu kojega akademici i znanstvenici pojedinih jedinica približavaju javnosti bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Akademije.
U Zagrebu danas i sutra javnosti će biti otvorena palača Akademije, ali i njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

U Osijeku već tradicionalno ta institucija otvara svoja vrata posjetiteljima, a ove godine dodatni je povod 40. obljetnica osnutka osječkog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad.

Djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom na području humanističkih i društvenih te prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, poručila je voditeljica akademkinja Vlasta Piližota, a kao najslabiju stranu navela  financije, iako osječki Zavod, što nije uvijek slučaj, pomažu Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Program:


10:00 h
• IZLAGANJE U POVODU 40. OBLJETNICE OSNIVANJA ZAVODA
Akademkinja Vlasta Piližota
• Prezentacija DIGITALIZIRANE ZBIRKE IZDANJA
ZAVODA ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD
HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI
U OSIJEKU
Dr. sc. Martina Harc
• Izložba IZDANJA ZAVODA OD OSNUTKA DO DANAS
• Izložba SADRENIH ODLJEVA
BISKUPA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA
I NOBELOVACA LEOPOLDA LAVOSLAVA RUŽIČKE I VLADIMIRA PRELOGA
Autor: Marijan Sušac, akad. kipar
12:00 h
• Izložba KARTOGRAFSKI IZVORI ZA POVIJEST OSJEČKE TVRĐE
ODABRANI PLANOVI I NACRTI 17. – 19. STOLJEĆE
U okviru projekta OSJEČKA TVRĐA cilj je predstaviti javnosti nove kartografske izvore
vezane za povijest Tvrđe.
Ante Grubišić, prof., viši kustos Muzeja Slavonije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.