Hrvatski radio

Radio Osijek

Izvedba oratorija "Stabat Mater"

05.04.2023.

21:08

Autor: Marina Ban

foto: M. Škrlec

foto: M. Škrlec

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

Osječkom verzijom oratorija "Stabat Mater" skladatelja Brune Vlaheka završen je program ovogodišnjih 32. svečanosti Pasionske baštine.

Galerija
foto: M. Ban, Foto: Marina Ban/Radio Osijek
foto, Foto: Marina Ban/Radio Osijekfoto, Foto: Marina Ban/Radio Osijek

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku je na Veliku srijedu izveden oratorij mladog renomiranog pijaniste i skladatelja Brune Vlaheka "Stabat Mater". Djelo je napisano za sopran, bariton, dva klavira i mješoviti zbor op. 37. Osječku verziju uprizorili su Mješoviti pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Anja Papa (sopran), Berislav Jerković (bariton), Katarina Makević (klavir) i Davor Dedić (klavir). Cijelim projektom ravnala je dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković. Oratorij je izveden u punoj Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu, a sastoji se od deset dijelova:

I. Stabat mater dolorosa

II. O quam tristis - Quae morebat

III. Quis est homo

IV. Ela mater, fons amoris

V. Interlude - Sancta Mater, istud agas

VI. Tui nati vulnerati

VII. Fac me tecum

VIII. Fac ut potem Christi mortem

IX. Flammis ne urar

X. Cuando corpus morietur


Bruno Vlahek je Profesor na Glazbenom konzervatoriju "Katarina Gurska" u Madridu. Član je ocjenjivačkih sudova međunarodnih glazbenih natjecanja i održava majstorske radionice diljem svijeta.  Ovaj pijanist svjetskog glasa skladao je Stabat Mater 2013. godine i otada se pamti samo jedna praizvedba. Ono što je sigurno potvrđeno jest kako je ovo prva osječka izvedba, a u najavi je još nastupa u ovome sastavu, najavljuje dirigentica Radočaj-Jerković. Program je u trajanju oko 60ak minuta. Inače, Stabat Mater poznajemo kao crkvenu skladbu, tužaljku pod nazivom "Stala plačuć tužna mati" (napisana još početkom 14. stoljeća). Bruho Vlahek u ovom skladateljskom pothvatu ostvario je veliki uspjeh, jer se upravo osječkom izvedbom napravio ogroman iskorak u stvaralaštvu generacije mladih skladatelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.