Hrvatski radio

Radio Osijek

Jakovina bez komentara na kvote za šećer

04.03.2014.

16:17

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije danas htio komentirati presudu Upravnoga suda po kojoj je oštetio virovitičku i županjsku šećeranu dodjelom veće kvote za proizvodnju šećera šećerani u Osijeku.

"Ne mogu komentirati jer nisam vidio službeni dopis Upravnoga suda", izjavio je novinarima ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na pitanje o presudi osječkog Upravnog suda koji je poništio njegovo rješenje o podjeli kvota za proizvodnju šećera 2012. godine. 

Mediji su danas pisali o toj temi, a podjelom kvota za proizvodnju šećera virovitička i županjska šećerana oštećene su za 97,5 milijuna kuna jer je proizvodnju 7 tisuća tona šećera dobila osječka šećerana vlasnika Marka Pipunića. 

Istaknuo je kako je odluku o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer donio na temelju zakonskih ovlasti, koje ima kao resorni ministar i vodeći računa o širim interesima poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije, odnosno o svim proizvođačima šećera u Hrvatskoj.
Dodao je kako nijedna šećerana nije iskoristila kvotu, na koju su se dvije šećerane žalile te je i prije presude, gledajući proizvodne rezultate, naložio stručnim službama izradu analize na temelju koje će se vidjeti postoji li potreba za korekcijom pojedinih kvota ili ne.
"Po medijima se govori o nekim velikim gubitcima za proračun ili odštetama, ali ni o kakvim odštetnim zahtjevima nije bilo govora", rekao je Jakovina te dodao da Upravni sud ne može o tome ni govoriti nego samo poništiti neko od donesenih rješenja. Dodao je kako će se u ovom slučaju poduzeti svi pravni koraci kako bi se zaštitili interesi Ministarstva i Republike Hrvatske.

Na novinarski upit koji će sektori Ministarstva biti najviše zakinuti rebalansom proračuna ministar Jakovina je kazao kako će, s obzirom na prekomjerni deficit i planirane uštede, proračun ministarstva biti manji za nešto manje od 300 milijuna kuna. Napomenuo je kako pri tome "gotovo ni malo nisu dirani projekti i potpore, a na svemu ostalome se maksimalno štedjelo".

Zanimljivo je kako je uz ministra poljoprivrede Belišće posjetio i predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru i glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Njega su novinari, dakako, htjeli pitati o istrazi koju je Uskok pokrenuo protiv istaknute članice stranke Marine Lovrić Merzel, no Dragovan je vješto izbjegao nekoliko pokušaja novinara da od njega dobiju bilo kakvu izjavu, a doslovno je odjurio u nepoznatom smjeru dok je ministar Jakovina davao službenu izjavu medijima. 

Jakovina je pak rekao kako u slučaju Merzel institucije moraju odraditi svoj posao, da se svakom tko radi mogu dogoditi i pogreške, no da ne vjeruje kako se to dogodilo sisačko-moslavačkoj županici, odnosno smatra kako u cijeloj ovoj priči nije bilo kršenja zakona. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.