Hrvatski radio

Radio Osijek

Kukuruz i soja na istoku Hrvatske podbacili

28.09.2022.

11:32

Autor: Radio Osijek

Kukuruz

Kukuruz

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Izrazito je ovo teška godina za proljetne kulture u kojoj će prinosi biti manji 50 posto,a negdje i 70 do 80 posto. Suncokret je ipak najbolje "prošao", jer je to usjev koji je najmanje osjetljiv na sušu. Kukuruz je počeo prisilno sazrijevati već početkom kolovoza, no to je samo jedan od problema u ovogodišnjoj vegetaciji. Naime, zbog vrlo visokih temperatura i nedostatka vlage nije došlo do oplodnje  i klipovi su negdje ostali bez zrna.     

Ipak, najviše će nastradati oni proizvođači kukuruza koji se nisu držali pravila agrotehnike, istaknuo je Hrvoje Plavšić s osječkog Poljoprivrednog instituta.  "Kod soje je situacija još gora, mahune su slabo napunjene pa ni mnogi od ozbiljnih poljoprivrednika u ovoj iznimno teškoj godini neće moći pohvaliti dobrim urodom.  Bit će to široka paleta - od nekoliko stotina kilograma, 2 tone ili čak, kod nekih koje nije zahvatilo nevrijeme i 3 do 5 tone po hektaru".  Mladi Mato Kovačić iz Tomašanaca kaže kako su kiše prošlog i ovog tjedna zakašnjele i samo će dodatno navlažiti zrno. U žetvu soje i berbu kukuruza još nije krenuo, no nada se kako će mjestimično kukuruz ipak dati dobar prinos. "Što se tiče soje mahune izgledaju jako loše - uništili su ih štetnici, a sada i višednevna kiša".         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.