Hrvatski radio

Radio Osijek

Manjak novca za proljetnu sjetvu

13.03.2014.

14:28

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poljima Osječko- baranjske županije počela je sjetva šećerne repe. Poljoprivrednici ističu kako je vrijeme jedino što im ide na ruku. Zbog nedostatka novca ponovno će se morati zaduživati.

Kroničan nedostatak novca i ove godine muči slavonskoga poljoprivrednika. Zbog toga  ponovno i neizvjesnost pri ulasku u proljetnu sjetvu. Dosada im je isplaćeno 40 posto potpora,a ostatak bi trebao biti do kraja lipnja. ada da će se nešto promijeniti ulaskom u Europsku uniju nije se ostvarila, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.U Ministarstvu poljoprivrede tvrde pak, problema nema. Barem kada je riječ o isplati potpora. Pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić kaže kako je ovogodišnji poljoprivredni proračun izdašniji u odnosu na lanjski. 

Hoće li slavonski poljoprivrednici ipak ispuniti plan proljetne sjetve u Osječko-baranjskoj županiji od 135 tisuća hektara-tek će se vidjeti. No već se zna kako je-s obzirom na rast cijene u protekle dvije godine-pojačano zanimanje za soju i merkantilni kukuruz koji će se sijati na 75 000 do 78 000 hektara, odnosno na 40 posto površina više nego lani. S druge će strane, kao posljedica niske cijene prošle godine-na hrvatskim poljima biti manje suncokreta koji će se prema procjenama sijati na 40 tisuća hektara. Osječka je šećerana ugovorila sjetvu šećerne repe na 6000 ha.

Do ljeta bi trebao zaživjeti i Kodeks za otkup žitarica koji, na prijedlog mlinsko-pekarske industrije razmatra Povjerenstvo za žitarice u Ministarstvu poljoprivrede. Njime bi se regulirali otkupni uvjeti  i time  zasigurno smanjila sjetva takozvane "tavanuše" koja u pravilu daje manji prinos i neodgovarajuću proteinsku vrijednost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.